BCE: Datoria supranațională a UE a crescut considerabil în ultimii ani

Uniunea Europeană (UE)

SURSA FOTO: Dreamstime

Uniunea Europeană (UE) a acumulat datorii mari și are nevoie de politici financiare clare pentru a reduce aceste datorii și a stimula investițiile, a avertizat un membru al Băncii Central Europene (BCE).

UE a acumulat datorii mari

Uniunea Europeană (UE) a acumulat datorii mari și are nevoie de politici financiare clare pentru a reduce aceste datorii și a stimula investițiile, avertizează Banca Centrală Europeană (BCE), propunând reducerea birocrației și promovarea integrării în domeniul bancar și al piețelor financiare.

Pentru a reduce riscurile financiare, BCE sugerează scăderea nivelului mare de datorii publice. Diferențele dintre valorile titlurilor de stat, adică datoriile pe care le garantează țările, influențează condițiile în care UE împrumută bani și oferă credite. În perioade de tensiune economică, aceste diferențe devin și mai mari, afectând modul în care UE și țările membre pot lua împrumuturi. Țările cu probleme economice multiple sunt cele mai afectate de aceste condiții mai dure de creditare.

Recomandările BCE

BCE recomandă măsuri care să facă economia UE mai rezistentă la „șocuri externe” și reforme care să susțină creșterea economică. Datoria „supranațională” a UE a crescut semnificativ în ultimii ani, iar acum blocul comunitar este văzut ca fiind mai puțin sigur din punct de vedere financiar decât țările cu rating AAA.

BCE propune mai multe reforme pentru a stimula economia, inclusiv reducerea birocrației, sprijinirea investițiilor și accelerarea activităților economice în zona euro și în toată UE. Blocul comunitar are nevoie de investiții masive în proiecte strategice, iar BCE sugerează măsuri precum dezvoltarea unei piețe financiare comune (uniunea piețelor de capital), o uniune bancară consolidată, reglementări fiscale favorabile investițiilor și evitarea birocrației excesive.

„În acțiunile de gestionare a riscurilor, sunt necesare scăderi ale ponderilor mari ale datoriilor publice. Diferențele de valoare între titlurile emise pentru garantarea datoriilor suverane au impact semnificativ asupra condițiilor de finanțare pe piața comunitară și asupra condițiilor de creditare.

În perioadele de tensiuni pe piețele suverane, diferențele între condițiile de creditare se accentuează substanțial, afectând dinamica împrumuturilor. Iar impactul asupra condițiilor de creditare este mai puternic asupra țărilor cu dezechilibre multiple.

Datoria supranațională a UE a crescut considerabil în ultimii ani, iar UE este percepută ca fiind mai puțin solventă decât națiuni creditate cu nivelul financiar AAA. UE are nevoie de investiții strategice masive”, a declarat Philip R. Lane, membru al Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), într-o conferință de presă, organizată de banca centrală a Greciei, despre „Datoria publică: lecții din trecut, provocări viitoare”.

Philip R. Lane (SURSA FOTO: European Central Bank – European Union)