Christine Lagarde confirmă că dobânzile vor rămâne în continuare ridicate

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat că dobânzile vor rămâne ridicate atât timp cât va fi nevoie pentru ca inflația să ajungă la ținta de 2%, în ciuda perioadei economice dificile.

„Deciziile noastre viitoare vor asigura că dobânzile de referinţă ale BCE vor fi stabilite la nivele suficient de restrictive pentru atât timp cât va fi necesar”, le-a spus ea membrilor comisiei pentru afaceri economice şi monetare din Parlamentul European.

„Rămânem hotărâţi să asigurăm că inflaţia revine în mod ordonat la ţinta noastră pe termen mediu de 2%”, a adăugat aceasta, repetând, practic, comunicatul publicat de BCE la finalul reuniunii de politică monetară de luna aceasta.

BCE a decis atunci cea de a 10-a majorare consecutivă a costului creditului, până la un maxim istoric de 4%, potrivit Bloomberg.

Christine Lagarde
Christine Lagarde (SURSA FOTO: Dreamstime)

4% ar putea fi vârful ciclului de majorare a dobânzilor

Majoritatea economiștilor și investitorilor consideră că nivelul de 4% va fi vârful ciclului de majorare a dobânzilor demarat de BCE în urmă cu un an pentru a contracara inflaţia.

O parte din foștii membrii consiliului guvernatorilor BCE, precum guvernatorul Băncii Spaniei, Pablo Hernandez de Cos, susțin acest punct de vedere. Luni, acesta a reiterat că nivelul actual al dobânzilor ar trebui să readucă inflaţia la ţinta de 2% dacă va fi menţinut pentru o perioadă suficient de lungă.

Guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, pe de altă parte, a afirmat că BCE nu ar trebui să testeze economia „până când se rupe”, o aluzie că ar prefera ca dobânzile să nu mai fie majorate.

Christine Lagarde a recunoscut, la rândul său, problemele provocate de acţiunile BCE, în special pentru acele 30% dintre gospodării care au credite ipotecare cu dobândă variabilă.

„Sarcina noastră este să readucem inflaţia la ţintă în mod ordonat. Cu cât mai repede ajungem acolo, cu atât preţurile vor fi mai stabile, şi cu atât mai puţin dureros va fi în viitor atât pentru cei care investesc cât şi pentru cei care au împrumutat”, a declarat aceasta.

BCE și-a redus recent prognozele de creştere pentru zona euro în următorii doi ani, dar şi-a majorat prognozele de inflaţie, ceea ce lasă să se întrevadă o posibilă stagflaţie, o perioadă în care o economie suferă o dublă lovitură venită din partea inflaţiei ridicate şi a creşterii modeste.