Banca Centrala Europeana a redus dobanda la cea mai mica valoare de la introducerea euro pana in prezent, mai exact 2%. Aceasta valoare a mai fost practica de BCE intre 2003-2005. Pana ieri, dobanda europeana era de 2,5%. De asemenea, pentru facilitatea de depozit dobanda noua este de 1%. Cu toate acestea, BCE ramane in spatele plutonului marilor banci centrale care au dobanzi cat se poate de mici. Astfel, Federal Reserve are acum 0,25%, Banca Angliei a trasat 1,5%, in timp ce Banca Centrala a J
Banca Centrala Europeana a redus dobanda la cea mai mica valoare de la introducerea euro pana in prezent, mai exact 2%. Aceasta valoare a mai fost practica de BCE intre 2003-2005. Pana ieri, dobanda europeana era de 2,5%. De asemenea, pentru facilitatea de depozit dobanda noua este de 1%. Cu toate acestea, BCE ramane in spatele plutonului marilor banci centrale care au dobanzi cat se poate de mici. Astfel, Federal Reserve are acum 0,25%, Banca Angliei a trasat 1,5%, in timp ce Banca Centrala a Japoniei are 0,3%, fiind astfel depasita de Fed, desi in istorie Japonia era cunoscuta pentru dobanzile sale mici.
Decizia este motivata de faptul ca, aproape toate cele 16 tari membre care alcatuiesc zona euro prezinta aceleasi simptome: economia s-a contractat, teama unei inflatii mari a fost inlocuita de cea a deflatiei, iar somajul este in crestere. De asemenea, situatiile dificile in care se afla economiile Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei au fost de natura sa impinga procentul de reducere mai jos decat se astepta piata.
Probleme are pana si motorul economiei europene, Germania, unde somajul a trecut de trei milioane de persoane cu posibilitatea de atingere a urmatorului milion in 2010, in timp ce economia s-a redus cu 2% spre finalul anului trecut. Iar orizontul economiei germane este inca unul sumbru, deoarece in acest an reducerea ar putea fi undeva intre 2-3%, in ciuda stimulentului financiar de 50 miliarde euro dat de guvernul Angelei Merkel. Pe ansamblul zonei euro, exporturile au scazut, iar recenta admitere in bloc a Slovaciei, tara emergenta din regiunea noastra, nu poate contracara trendul general.