BCE, aproape de a atinge ţinta de inflaţie de 2%
Preşedinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a declarat într-un interviu pentru Financial Times că zona euro este „foarte aproape” de atingerea ţintei de inflaţie pe termen mediu de 2%, conform Agerpres.
Inflaţia serviciilor, o provocare persistentă
Lagarde a menționat că BCE se apropie de momentul în care inflația ar putea fi considerată atinsă la obiectivul de 2% pe termen mediu, însă a subliniat că există încă unele rezerve. Deși inflația generală a ajuns la 2,2%, aceasta rămâne ridicată în sectorul serviciilor, unde valoarea inflației este de 3,9%, fără semne semnificative de reducere.
„Suntem foarte aproape de momentul în care putem declara că am coborât, în mod sustenabil, inflaţia la obiectivul nostru pe termen mediu de 2%. Spun asta cu unele rezerve, pentru că eu cred în continuare că ar trebui să fim atenţi la servicii. După cum ştiţi, cele mai recente date arată că inflaţia este la 2,2%. Dar în cazul serviciilor, inflaţia este încă la 3,9% şi nu se mişcă foarte mult”, a subliniat Lagarde.
În acest context, Lagarde a îndemnat factorii de decizie să monitorizeze cu atenţie evoluţia salariilor şi profiturilor companiilor în zona euro, elemente care ar putea influenţa traiectoria inflaţiei.
Relaţii comerciale tensionate cu SUA
În ceea ce priveşte relaţiile comerciale transatlantice, Lagarde şi-a exprimat opoziţia faţă de ideea unor represalii europene la posibilele majorări de tarife comerciale anunţate de preşedintele ales al SUA, Donald Trump.
„Represaliile sunt o abordare neinspirată pentru că sunt de părere că restricţiile comerciale şi această modalitate conflictuală de abordare a problemelor comerciale sunt un element negativ pentru economia mondială, ca întreg”, a declarat aceasta.
Reducerea treptată a dobânzilor, preferată de BCE
Gabriel Makhlouf, guvernatorul Băncii Centrale a Irlandei şi membru al consiliului guvernatorilor BCE, a atras atenţia asupra persistenţei unor probleme în sectorul serviciilor şi a avertizat că incertitudinile economice rămân ridicate, în special din cauza imprevizibilităţii acţiunilor lui Trump.
Makhlouf a pledat pentru o reducere treptată a dobânzilor în zona euro.
„Nu văd, pentru moment, de ce ar fi nevoie de reduceri semnificative”, a declarat acesta, respingând cererile de reducere a dobânzilor cu 50 de puncte de bază.
BCE a început deja să relaxeze politica monetară spre finalul anului 2024. Economiştii anticipează că instituţia va adopta alte patru reduceri ale dobânzii la depozite în 2025, suplimentându-le pe cele din 2024. În acest scenariu, dobânda de referinţă ar urma să scadă la 2% până la mijlocul anului 2025, de la 3% în prezent.
Inflația în următorii ani în România
În 2024, inflația va ajunge la 4,9%, dar va scădea în anii următori, atingând 3,5% în 2025, conform prognozelor Băncii Naționale a României (BNR).
Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al BNR, a menționat că aceste estimări sunt influențate de mai mulți factori, cum ar fi schimbările legislative și riscurile geopolitice.
În contextul evoluțiilor economice din România, inflația continuă să fie un subiect esențial al discuțiilor financiare. Proiecțiile BNR sugerează o scădere treptată a inflației în 2025 și 2026, la 3,5%, respectiv 3,3%, pe fondul acestor factori economici și politici.