‘Vreau să fiu foarte clar. Mandatul nostru este să menţinem stabilitatea preţurilor – în ambele direcţii’, a spus Mario Draghi, într-o conferinţă de presă, după ce BCE a păstrat nemodificată dobânda de bază la nivelul de 0,25%.
Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, în luna decembrie 2013, rata inflaţiei în zona euro a coborât până la 0,8%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Mario Draghi a subliniat că BCE este pregătită să acţioneze decisiv pentru a evita o intrare în deflaţie.
‘Suntem decişi să menţinem un grad ridicat de acomodare monetară şi să luăm noi măsuri dacă va fi nevoie’, a declarat preşedintele BCE.
Cu toate acestea, Mario Draghi nu a dezvăluit care sunt măsurile pe care BCE ar putea să le adopte.
‘Avem mai multe instrumente. Alegerea va depinde de ceea ce se va întâmpla’, a precizat Draghi.
Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, este un fenomen negativ care afectează întreaga economie, deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând astfel un efect în spirală.
Dobânzile scăzute pot stimula creşterea economică, însă BCE are la dispoziţie un spaţiu de manevră limitat pentru o nouă reducere a dobânzii de bază. Unii analişti sunt de părere că BCE ar putea adopta alte măsuri, precum oferirea de credite ieftine băncilor, care, la rândul lor, ar putea să le acorde companiilor.
SURSA: Agerpres