Într-un raport realizat de BCE se arată că ‘rolul internaţional al euro a rămas relativ stabil în 2010 comparativ cu alte valute importante pe plan internaţional’.

Potrivit BCE, proporţia euro în cazul rezervelor valutare globale a crescut uşor cu 0,3 puncte procentuale până la 26,3% la sfârşitul lui 2010, cu o valoare de aproximativ 5.120 miliarde de dolari.

În cazul obligaţiunilor emise la nivel internaţional, nivelul celor denominate în euro a scăzut cu aproape două puncte procentuale până la 27,4%, valoarea acestor obligaţiuni fiind calculată la 10.570 miliarde de dolari.

‘Politicile monetare orientate spre stabilitate ale BCE şi ale Eurosistemului au continuat să susţină utilizarea internaţională a euro ca o valoare de depozit credibilă’, a apreciat preşedintele BCE, Jean-Claude Trichet.

În ceea ce priveşte rolul monedelor satelor emergente, acesta este mai puţin proeminent decât rolul acestor state în economia globală, consideră BCE. Chiar dacă China este în prezent a doua mare economie a lumii, potenţialul ca moneda chineză să-şi crească rolul de valută internaţională de rezervă este deocamdată limitat având în vedere controalele impuse de autorităţile chineze.
SURSA: Agerpres