Datele BCE arată că excesul de lichiditate în sistemul financiar din zona euro a scăzut miercuri până la 187 miliarde de euro. Este vorba de cel mai scăzut nivel înregistrat după luna decembrie 2011 şi totodată este pentru prima dată când excesul de lichiditate a coborât sub pragul de 200 de miliarde de euro după ce BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro prin programele LTRO din 2011 şi 2012.

Scăderea excesului de lichiditate ar putea conduce la creşterea costurilor de finanţare pentru bănci, o perspectivă asupra căreia preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că îi va acorda o atenţie deosebită. Cu toate acestea, în luna septembrie a acestui an, Mario Draghi declara că pragul minim pentru excesul de lichiditate depinde de context, de gradul de fragmentare de pe pieţele financiare.

Pe măsură ce relansarea economică din zona euro se consolidează, BCE a avertizat că este gata să reacţioneze împotriva creşterii costului creditului, care ar putea ameninţa relansarea. În timp ce dobânda la care băncile se împrumută între ele overnight, Eonia, se situa miercuri la 0,09 %, în operaţiunile sale de refinanţare BCE furnizează fonduri la o dobândă de 0,5%.

Excesul de lichiditate în sistemul financiar din zona euro a atins nivelul maxim de 813 miliarde de euro în luna martie 2012, nîsă după acea dată a scăzut constant în condiţiile în care băncile au început să ramburseze anticipat creditele pe trei ani pe care le-au luat de la BCE.

SURSA: Agerpres