Banca Centrală Europeană a spus că a încheiat aranjamente swap permanente cu băncile centrale din lume, pentru a garanta furnizarea de lichidități în dolari, yeni, dolari canadieni, lire sterline și franci elvețieni, ceea reprezintă o plasă de siguranță împotriva turbulențelor financiare.
Într-o declarație transmisă pe e-mail, BCE a spus că a încheiat temporar aranjamente bilaterale cu Bank of Canada, Bank of England, Federal Reserve, Bank of Japan și Swiss National Bank, constând în facilități de finanțare care să permită băncilor acces la valutele globale, precum și la euro atunci când e necesar, transmite Bloomberg.
BCE a cooperat cu băncile centrale majore din întreaga lume de la începutul crizei financiare din 2008 pentru a menține fluxurile de lichidități pe măsurp ce piețele înghețau. În condițiile în care criza din zona euro a slăbit, BCE a păstrat măsurile de urgență active, inclusiv accesul băncilor la atâta cash cât au nevoie.
Actualele aranjamente swap temporare au ajutat la slăbirea tensiunilor din piețele financiare și au atentuat efectul acestora asupra condițiilor economice”, a spus BCE.
BCE a încheiat în această lună o linie de finanțare swap cu People’s Bank of China, susținând accesul la tranzacționare finanțării în zona euro și întărind utilizarea internațională a yuanului.
De asemenea, BCE a spus că va continua să realizeze operațiuni în dolari americani, furnizând băncilor fonduri cu maturități de 7 zile până la 3 luni.
MUTARE ISTORICĂ: S-a găsit leacul pentru criza mondială de lichidități
31 octombrie 2013, 11:04
Ultima modificare în 31 octombrie 2013, 13:04
Într-o lume în care o criză de lichidități la nivelul sistemului bancar poate avea efecte devastatoare pentru economia acelei țări, cu propagare la nivel global, se pare că pe moment s-a găsit o soluție îmbunătățită – interconectarea permanentă a tiparnițelor.
Etichete:
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- EXCLUSIV Câte malluri mai pot fi construite în fiecare judeţ din România?
- Preț benzină: Taxa de 10 cenți ar scumpi litrul de benzină cu 10%, ar aprinde inflația și ar reduce activitatea economică
- Documentul fără de care nu mai poți înmatricula în România autoturismele cu motoare mari, cumpărate din UE
- NOU: Volkswagen Golf R
- Suzuki iV-4: Micul samurai
- Ai pământ puţin, primeşti subvenţii mai mici
- Insolvenţe fără lege? Neconstituţionalitatea Codului Insolvenţei poate genera un vid legislativ
- „Din ce credeţi că se fac autostrăzi? Din cer?”
- Millennium BCP a obţinut 494 milioane de euro din vânzarea acţiunilor la Piraeus Bank
- Economisirea la români: dobânzi mici, comisioane cât casa