Germania va rămâne o economie bazată pe export, deoarece societatea continuă să îmbătrânească, în ciuda faptului că reformele din sectorul serviciilor pot ajuta la reechilibrarea economiei, a afirmat, ierii, Jens Weidmann, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, transmit Reuters şi Dow Jones Newswires.
Chiar dacă FMI şi Trezoreria SUA au criticat dependenţa Germaniei de exporturi, pentru că ar împiedica redresarea Europei, autorităţile de la Berlin au respins criticile, apreciind că 'nu sunt justificate', iar exporturile reprezintă un semn al solidităţii economiei. 'Ţinând cont de evoluţiile demografice şi de gradul de dezvoltare, este puţin probabil ca rolul Germaniei de exportator de top să poată fi modificat radical. Aceasta înseamnă că, într-o anumită măsură, excedentele înregistrate de Berlin se vor menţine', a declarat Jens Weidmann, care este şi guvernator al Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank).
Declaraţiile acestuia vin după ce, în raportul anual publicat recent de Banca Germaniei, se arată că ţara va înregistra excedent de cont curent în viitorul apropiat. Totuşi, oficialul BCE susţine că schimbările din sectorul serviciilor ar putea ajuta la reechilibrarea economiei. De asemenea, Jens Weidmann a apreciat că statele din zona euro au făcut progrese semnificative în reducerea dezechilibrelor, dar încă mai sunt multe de făcut în ţările de la periferia Europei.
Excedentul comercial al Germaniei a urcat, în 2013, la un nivel record, deoarece declinul importurilor a fost mai accentuat decât scăderea exporturilor, a anunţat, luna trecută, Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Anul trecut, cea mai mare economie europeană a înregistrat un excedent comercial de 198,9 miliarde de euro (269,9 miliarde de dolari), cel mai ridicat de la publicarea acestor date. În 2012, excedentul comercial a fost de 89,8 miliarde de euro.
Exporturile totale au scăzut anul trecut cu 0,2%, în timp ce importurile au înregistrat un declin de 1,2%. Este prima scădere anuală a exporturilor Germaniei de la criza economică globală din 2009.
Sursa: Agerpres