"Nu putem nici prelungi limitele de timp (de emisie de obligaţiuni greceşti), nici reduce ratele dobânzilor. Şi una şi cealaltă s-ar întoarce la ştergerea unei părţi din datoria (Atenei) şi ar conduce la o finanţare directă a statului grec. BCE nu are dreptul legal", a declarat Asmussen pentru ziarul duminical, citat de AFP.

Înaltul responsabil al BCE, care a făcut deja afirmaţii similare la sfârşitul lunii septembrie, a reamintit de asemenea că obţinerea următoarei tranşe din ultimul plan de salvare a Atenei, ce at trebui plătită în noiembrie, nu s-ar face "fără eforturi", potrivit Agerpres.

Guvernul lui Antonis Samaras este încă în aşteptarea raportului troicii (UE, FMI şi BCE), care va avea sau nu ca rezultat această nouă tranşă de ajutor pentru Atena.

Asmussen a declarat pe de altă parte ziarului Die Welt că o restructurare pe cheltuiala BCE "nu este posibilă", semnalând o eventuală nevoie de finanţare suplimentară pentru Grecia din partea membrilor zonei euro. El s-a declarat de asemenea ‘în mod clar’ pentru menţinerea Atenei în zona euro, dar a reamintit că "cheia este în mâinile statului grec".

"Condiţia de plată a următoarei tranşe pentru Grecia este de a compensa deficitul bugetar pentru 2013-2014 şi a pune în aplicare reforme structurale cuprinzătoare", a insistat el.