BCE: În ciuda moderării, inflația în zona euro nu a depășit momentul de vârf

christine lagarde

SURSA FOTO: Dreamstime

Președintele Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a admis că există "semne de moderaţie" ale inflaţiei de bază în zona euro, însă a subliniat că este prea devreme să se creadă că s-a depășit momentul de vârf.

Declarațiile șefului BCE vor cimenta probabil aşteptările pieţei că vor urma noi majorări ale dobânzilor în iunie şi iulie, în pofida încetinirii ritmului de creştere a inflaţiei, scrie Reuters.

„Cele mai recente date disponibile sugerează că indicatorii privind presiunile inflaţioniste rămân ridicaţi şi, deşi există unele semne de moderare, nu există o dovadă clară că inflaţia de bază a atins nivelul de vârf”, a declarat Christine Lagarde în Parlamentul European.

Inflația a încetinit în zona euro

O estimare preliminară publicată de Eurostat arată că rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 6,1% în mai 2023, de la un nivel de 7% înregistrat în aprilie, mai menționează sursa citată. Cifra anunţată de Eurostat este sub estimările analiştilor, care mizau pe o stagnare a inflaţiei la 6,3%.

Potrivit datelor Eurostat, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut, la rândul său, până la 5,3% în mai, de la 5,6% în aprilie, de asemenea sub estimările analiştilor care mizau pe un avans de 5,5%. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Aceste date au alimentat dezbaterile cu privire la necesitatea unor noi majorări ale dobânzilor de către BCE, mai scrie Reuters.

Vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, a declarat, la rândul său, că deşi gardienii euro au parcurs cea mai mare parte a ciclului lor de înăsprire a politicii monetare, pentru a aduce inflaţia înapoi la obiectivul pe termen mediu de 2%, ciclul nu s-a terminat încă.

BCE a majorat constant ratele dobânzii de referință

De-a lungul ultimului an, BCE a majorat constant ratele dobânzii de referinţă. Deși ia în calcul posibilitatea încheierii unei campanii fără precedent de înăsprire a condiţiilor de creditare, intenţionează să aplice noi majorări, în următoarele sesiuni, în contextul persistenţei nucleului inflaţiei şi în pofida recesiunii din Germania şi a altor riscuri financiare.

Investitorii și economiștii se așteaptă la o nouă majorare cu 0,25% a dobânzii de referinţă în sesiunea din 15 iunie.

„Cred că în iunie şi iulie vom avea majorări de 0,25% ale ratelor dobânzii de referinţă. Se va întâmpla şi în septembrie? Este prematur să spunem”, a spus marţi, 30 mai, Gediminas Simkus, un oficial lituanian membru al Consiliului Guvernatorilor BCE.