Banca Centrală Europeană a prezentat noul cadru legal care arată intenţia instituţiei de a limita accesul băncilor din zona euro la credite, pe fondul discuţiilor privind reducerea dependenţei unor instituţii bancare de finanţarea oferită de BCE , transmite Reuters.
BCE încearcă să retragă măsurile extraordinare de sprijin introduse în 2008 după colapsul băncii americane de investiţii Lehman Brothers Inc, ca răspuns la criza financiară, deşi procesul a fost încetinit din cauza temerilor privind criza datoriilor în zona euro.
Modificările clarifică capacitatea BCE de a interzice sau restricţiona împrumuturile de la BCE şi de a impune limite speciale asupra activelor care pot fi schimbate pentru credite.
”Din motive de prudenţă, Eurosistemul ar putea de asemenea respinge active, limita utilizarea activelor sau ar putea aplica reduceri suplimentare pentru activele cedate ca garanţii în operaţiunile de creditare Eurosistem”, se arată în noua reglementare. Modificările vor intra în vigoare începând cu 10 octombrie.
BCE a introdus dispoziţii mai clare care limitează iniţierea ABS (asset-backed securities – titlurile colateralizate cu ipoteci sub-prime) precum şi noi reglementări pentru obligaţiunile garantate girate de credite imobiliare.
Aceste modificări operate de BCE au ca scop să reducă dependenţa băncilor din zona euro de finanţarea oferită de BCE. Datele oficiale arată că băncile din Europa de Sud şi cele din Irlanda sunt cele mai dependente de finanţarea BCE, mai mult de jumătate din împrumuturile BCE fiind făcute de instituţii de creditare din Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.