Italia nu îşi poate permite o relaxare a politicilor fiscale dacă vrea să fie sigură că se va îndepărta de criza datoriilor, a avertizat joi Banca Centrală Europeană, transmite Ansa.
Guvernul premierului tehnocrat Mario Monti a aprobat în decembrie un pachet de măsuri de austeritate ce vizează majorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor, iar anul acesta a anunţat reduceri şi mai ample ale cheltuielilor şi introducerea unor reforme structurale.
În buletinul lunar al BCE se arată că o scădere a eforturilor Italiei de consolidare fiscală va permite cu greu stabilizarea nivelului datoriei şi nu va furniza un capital tampon suficient pentru eventualele evoluţii macroeconomice adverse.
Totuşi, BCE a anunţat că eforturile Italiei de a-şi reduce datoria sub nivelul de 100% din PIB vor fi încununate de succes dacă ţara menţine o disciplină riguroasă a finanţelor publice.
‘Scenariul de bază prevede că, dacă Italia îşi îndeplineşte în totalitate obiectivele fixate în programul de stabilizare, nivelului datoriei ca procent din PIB va atinge nivelul de vârf de 123% în 2012 urmând să scadă sub 100% până în 2020’, susţine BCE.
Săptămâna trecută, randamentele pentru obligaţiunile guvernamentale italiene pe zece ani au înregistrat cel mai scăzut nivel din 2 aprilie, după ce Consiliul guvernatorilor BCE a creat un nou program de achiziţionare a bondurilor, numit ‘Outright Monetary Transactions’ (OMT), care va înlocui precedentul program şi va ajuta BCE să cumpere nelimitat obligaţiuni cu scadenţă între un an şi trei ani.
Economia Italiei va reveni pe creştere în 2013, datorită scăderii ratelor dobânzilor, care deja are loc, a afirmat marţi premierul Mario Monti.
‘Această creştere a economiei se întâmplă înainte de toate printr-un declin al ratelor dobânzilor, deoarece nivelul ridicat al randamentelor pentru obligaţiunile guvernamentale italiene nu reflectă fundamentele recente ale economiei şi situaţia finanţelor publice’, a declarat Mario Monti.
Datoria publică a Italiei a urcat la 120,1% din PIB în 2011 şi ar urma să ajungă la 123,4% din PIB anul acesta, a anunţat guvernul în aprilie.
Analiştii avertizează că Italia, a treia mare economie a zonei euro, ar putea avea nevoie de asistenţă financiară, din cauza creşterii costurilor sale de creditare şi a adâncirii crizei din zona euro.
SURSA: Agerpres