Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi să menţină dobânda de referinţă la 1,5%, pe fondul sporirii incertitudinilor referitoare la perspectivele economiei mondiale şi ale crizei datoriilor din zona euro, transmite AP, preluat de Agerpres.
Mulţi economişti cred că BCE doar a amânat o reducere a ratei dobânzii, pentru a stimula creşterea economiei zonei euro, care arată semne de încetinire. Economiştii şi investitorii aşteaptă la conferinţa de presă să vadă dacă preşedintele instituţiei, Jean-Claude Trichet, va anunţa acordarea de noi credite sistemului bancar european, care se confruntă cu probleme. În august, BCE a acordat unui număr de 114 bănci împrumuturi de 49,75 miliarde de euro ca o măsură anti-criză.
Ieri, directorul departamentului pentru Europa al Fondului Monetar Internaţional, Antonio Borges, a declarat că Europa are nevoie de o sumă cuprinsă între 100 şi 200 miliarde de euro pentru a-şi recapitaliza băncile şi a recâştiga încrederea investitorilor, iar planul ar trebui derulat la nivelul întregului continent.
Băncile sunt ameninţate de pierderi în urma unei potenţiale intrări a Greciei în incapacitate de plată, din cauza obligaţiunilor guvernamentale elene pe care acestea le deţin. Unele bănci nu mai reuşesc să-şi finanţeze operaţiunile zilnice şi rămân dependente de împrumuturile de la BCE.
Rata anuală a inflaţiei în cele 17 state din zona euro a urcat neaşteptat în luna septembrie la 3%, după 2,5% în luna precedentă, conform unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Este cel mai ridicat nivel al ratei inflaţiei din octombrie 2008 iar Banca Centrală Europeană vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.