Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a menţine nemodificat costul creditului era una aşteptată de analişti, după ce la şedinţa de politică monetară din iunie BCE a decis să introducă, pentru prima dată în istorie, dobânzi negative la depozitele overnight şi, de asemenea, a anunţat o nouă rundă de credite ieftine pe patru ani pentru a stimula creditarea şi creşterea economică. Primul astfel de împrumut va putea fi accesat din 18 septembrie.
Tot la reuniunea de joi, BCE a menţinut şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la nivelul de minus 0,10%, ceea ce înseamnă că băncile comerciale plătesc pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin, precum şi dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,40%.
'Situaţia geopolitică sporeşte riscurile la adresa economiei, dar nu ne aşteptăm ca BCE să-şi modifice substanţial politica până anul viitor. Ne aşteptăm ca BCE să lanseze un nou program de achiziţionare de active în 2015, achiziţionând mai degrabă bonduri din sectorul privat decât din cel guvernamental. Dar, pe moment, BCE promovează un model diferit pentru încurajarea creditării', a afirmat economistul Anatoli Annenkov de la Societe Generale.
Atenţia analiştilor se va îndrepta acum spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12,30 GMT, pentru explicaţii cu privire la motivele care au stat la baza deciziei de luna aceasta.
SURSA: Agerpres