Pieţele aşteaptă acum discursul preşedintelui BCE, Mario Draghi, care ar urma să ofere mai multe detalii privind eforturile BCE de reducere a costurilor de împrumut ale statelor din zona euro care se confruntă cu probleme financiare. În ultimele săptămâni, costurile de creditare ale Spaniei şi Italiei au atins niveluri record.

În iulie, Banca Centrală Europeană a coborât dobânda de bază cu un sfert de punct până la 0,75%. De la lansarea monedei euro la 1 ianuarie 1999, BCE a modificat dobânda de referinţă de 36 de ori (de 18 ori în creştere şi de 18 ori în scădere), dar nu a redus niciodată costul creditului sub pragul de 1%.

La începutul acestei săptămâni, Mario Draghi a declarat în faţa unei comisii a Parlamentului European că achiziţionarea de către BCE a obligaţiunilor suverane cu maturitate de până la trei ani nu este ajutor de stat.

Zona euro a înregistrat o contracţie a activităţii economice de 0,2% în al doilea trimestru al acestui an, după ce în primul trimestru activitatea economică a stagnat, a informat joi Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
SURSA: Agerpres