Banca Centrală Europeană păstrează rata de referinţă la 4,0%

Banca Centrală Europeană a optat pentru menținerea neschimbată a dobânzilor. Acest lucru se petrece pentru a doua oară consecutiv. Decizia vine după o serie de zece creșteri consecutive începând din iulie 2022. Ea este un răspuns la încetinirea inflației în zona euro.

Decizia BCE de joi marchează o continuare a unei pauze după zece creșteri consecutive începând din iulie 2022. Această decizie intervine în contextul încetinirii ritmului inflației în zona euro, conform informațiilor furnizate de AFP.

Nivelul ratei de referință a depozitelor rămâne constant, la 4,0%, atingând cel mai înalt punct de la lansarea monedei unice europene în 1999.

Potrivit BCE, rata de refinanțare și rata facilității împrumutului marginal se situează la 4,50%, respectiv 4,75%.

„Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să mențină neschimbate cele trei rate cheie ale dobânzii BCE. Deși inflația a scăzut în ultimele luni, este posibil ca aceasta să se relanseze temporar pe termen scurt. Conform celor mai recente proiecții ale experților Eurosistemului pentru zona euro, se preconizează că inflația va scădea treptat pe parcursul anului viitor, înainte de a se apropia de ținta de 2% stabilită de Consiliul guvernatorilor în anul 2025.

În ansamblu, experții estimează că inflația globală se va situa în medie la 5,4% în anul 2023, la 2,7% în 2024, la 2,1% în 2025 și la 1,9% în 2026. Comparativ cu proiecțiile experților din luna septembrie, aceasta reprezintă o revizuire în sens descendent pentru anul 2023 și, în special, pentru anul 2024”, anunță, printr-un comunicat de presă, BCE.

BCE anunță menținerea presiunilor asupra piețelor interne

Potrivit aceluiași comunicat, rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor rămâne neschimbate la 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00%.

Inflația subiacentă a continuat să scadă. Dar presiunile asupra prețurilor interne rămân ridicate, în principal din cauza creșterii puternice a costurilor unitare cu forța de muncă. Angajații Eurosistemului se așteaptă ca inflația, cu excepția energiei și a alimentelor, să se situeze în medie la 5,0% în 2023, 2,7% în 2024, 2,3% în 2025 și 2,1% în 2026”, potrivit BCE.

Consiliul guvernatorilor a anunțat și că este pregătit să își ajusteze toate instrumentele din cadrul mandatului său pentru a se asigura că inflația revine la ținta de 2% pe termen mediu. Măsurile vor fi luate și pentru a menține buna funcționare a mecanismului de transmitere a politicii monetare.