Unul dintre membrii consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene a declarat pentru Wall Street Journal că instituţia nu va ajuta statele din zona eruo care se confruntă cu probleme din cauza datoriei publice.

„Un lucru trebuie să fie foarte clar: BCE nu are puterea şi nici intenţia să ia în considerare situaţia unui anumit stat, în special cea referitoare la finanţele publice”, a afirmat Nowotny, totodată guvernatorul băncii centrale austriece.

Declaraţia vine în contextul în care un analist citat de Bloomberg a avertizat că titlurile de stat emise de Grecia ar putea să devină ne-eligibile ca garanţie pentru creditele acordate de BCE, din cauza ratingurilor sub A3.

Datoria publică a Greciei a ajuns la un nivel record, de 300 de miliarde de euro, reprezentând circa 113% din PIB, dublu faţă de nivelul impus prin tratatul de la Maastricht. Deficitul bugetar va ajunge anul acesta la 12,7% din PIB, în condiţiile în care, tratatul european recomandă un nivel de 3%.

Grecia a promis că va tempera deteriorarea rapidă a situaţiei finanţelor. Parlamentul elen a iniţiat la sfărşitul săptămânii trecute dezbateri privitoare la un buget de austeritate pentru 2010, care vizează reducerea deficitului la 9,1% din PIB anul viitor.

Scenariul de bază al BCE privitor la Grecia este că autorităţile vor reuşi să-şi onoreze promisiunile, a precizat Nowotny. Statele care pot face acest lucru nu ar trebui să se angajeze în retragerea măsurilor speciale de stimulare până în 2011, pentru a evita un eventual impact negativ asupra revenirii economice, care este încă înconjurată de incertitudine, a adăugat el.

Icirc;nsă acele guverne care se confruntă cu probleme dificile legate de datorii trebuie să înceapă imediat să reducă din cheltuieli”, a spus consilierul.

Totodată, Nowotny consideră că măsurile de susţinere a sistemului bancar implementate de diferite guverne nu ar trebui retrase deoarece va fi nevoie de ele şi în 2010.

BCE a retras săptămâna trecută una din măsurile proprii de susţinere a băncilor şi se aşteaptă să elimine alte forme de ajutor în următoarele luni.

Instituţia financiară internaţională a indicat vineri că se aşteaptă ca instituţiile de credit din zona euro să înregistreze pierderi mult mai mari decât s-a anticipat iniţial, în principal din cauza expunerii în Europa de Est şi pe piaţa imobiliară.

Mai multe bănci din zona euro şi aproape toate din Austria s-au extins în Europa de Est în ultimul deceniu. Însă valoarea investiţiilor din această regiune a fost afectată de pierderile din sectorul creditelor şi cele cauzate de evoluţia valutelor.