Dobânda negativă la depozite a fost intens criticată de bănci şi investitori, în special în Germania, pentru că distorsionează pieţele financiare şi afectează profitabilitatea instituţiilor financiare.
"În principiu, este posibil să reducem şi mai mult dobânda la depozite, dar în prezent nu există niciun plan în acest sens, chiar dacă inflaţia a revenit în teritoriu negativ", a afirmat Coeure într-un interviu acordat publicaţiei nipone Yomiuri Shimbun.
Dobânda la depozite aplicată băncilor care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore se situează în prezent la minus 0,40%
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ după ce, la şedinţa de politică monetară din 21 aprilie, preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituţia este gata să 'utilizeze toate instrumentele disponibile' pentru a stimula creşterea preţurilor în zona euro.
Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%, însă inflaţia în zona euro a fost sub această ţintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar şi în teritoriu negativ, în condiţiile în care preţul la petrol s-a redus semnificativ.
Pentru a stimula inflaţia, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziţionează lunar obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, aceste achiziţii urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.
Însă, la şedinţa de politică monetară din luna decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziţii de obligaţiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, şi lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziţiona, prin includerea de obligaţiuni municipale şi regionale. AGERPRES