'Consiliul guvernatorilor este hotărât, în unanimitate, să utilizeze atât instrumente convenţionale cât şi neconvenţionale pentru a răspunde în mod eficient riscurilor apărute ca urmare a unei perioade prea lungi de inflaţie scăzută', a declarat Draghi într-un discurs ţinut la Amsterdam. Draghi a mai spus că o întărire a monedei euro ar putea declanşa o reacţie din partea BCE. 'Cursul de schimb este un factor din ce în ce mai important în aprecierea noastră cu privire la perspectivele pentru stabilitatea preţurilor', a spus guvernatorul BCE.
Aceste comentarii sunt cel mai puternic semnal venit din partea lui Mario Draghi potrivit căruia BCE este pregătită să demareze un program complet de relaxare cantitativă, respectiv tipărirea de bani pentru cumpărarea de active, aşa cum au făcut Rezerva Federală americană şi Banca Angliei. Datele statistice ce vor fi publicate săptămâna viitoare vor oferi noi semnale cu privire la evoluţia preţurilor de consum. În luna martie a acestui an, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de 0,5%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE pe termen mediu.
În prezent, dobânda de referinţă a BCE este de 0,25%, ceea ce înseamnă că BCE nu mai are loc pentru noi reduceri. O parte din oficialii BCE au declarat că sunt deschişi la ideea reducerii, în teritoriul negativ, a dobânzii pentru depozitele overnight constituite de băncile comerciale la BCE, ceea ce înseamnă că băncile comerciale vor plăti pentru a plasa la BCE fondurile în exces pe care le deţin.
Sursa: Agerpres