Spania vroia să emită obligaţiuni suverane de 19 miliarde de euro (24 miliarde de dolari) care apoi ar fi fost schimbate cu numerar la operaţiunile de refinanţare pe trei luni ale BCE, susţine Financial Times.

BCE a respins planul Spaniei deoarece consideră că ar încălca reglementările UE referitoare la finanţarea guvernelor de către BCE. Decizia vine în momentul în care guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, Miguel Angel Fernandez Ordonez, a demisionat cu o lună mai devreme, predând succesorului său misiunea de a convinge investitorii că băncile spaniole nu au nevoie de ajutor internaţional.

Marţi, surse guvernamentale au declarat pentru Reuters că Spania va emite curând noi obligaţiuni pentru a finanţa băncile care se confruntă cu probleme şi regiunile puternic îndatorate, chiar dacă costurile de creditare sunt aproape de nivelul de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung.

Decizia va înrăutăţi situaţia finanţelor publice, care sunt atent observate de investitori şi de oficialii europeni, îngrijoraţi că Spania ar putea cădea victima crizei datoriilor. Spania încearcă să convingă investitorii că nu va avea nevoie de asistenţă financiară, aşa cum s-a întâmplat în cazul Greciei, Irlandei şi Portugaliei.

Băncile spaniole şi regiunile reprezintă centrul problemelor economice cu care se confruntă Spania şi economiştii spun că speranţele ieşirii ţării din recesiune sunt slabe.

O sursă guvernamentală a declarat marţi pentru Reuters că Spania va recapitaliza probabil Bankia, care vineri a cerut 19 miliarde de euro, prin emiterea de noi obligaţiuni şi posibil prin accesarea de numerar de la Fondul de restructurare bancară.

Premierul Mariano Rajoy a cerut Băncii Centrale Europene să achiziţioneze obligaţiuni guvernamentale spaniole pentru a lansa un mesaj de linişte pe pieţe. Presa spaniolă a informat că, pe fondul creşterii primei de risc spaniole, care a ajuns la 500 de puncte, premierul Rajoy critică faptul că BCE este gata să intervină numai când un stat ajunge pe marginea prăpastiei.

Economia spaniolă (a patra economie din zona euro) va rămâne în recesiune şi în al doilea trimestru al acestui an, potrivit celor mai recente prognoze ale Băncii Centrale a Spaniei.

De asemenea, prima de risc a Spaniei, diferenţa dintre dobânda pentru bondurile germane pe 10 ani şi cele spaniole, a atins marţi dimineaţa un maxim istoric de 511 puncte de bază. Investitorii au îndoieli că prim-ministrul Mariano Rajoy va reuşi să salveze sistemul bancar spaniol fără un program de sprijin extern.
Sursa: Agerpres