Banca Centrală Europeană (BCE) riscă să se transforme într-o instituţie de tipul „bad bank”, dacă va continua să cumpere obligaţiuni emise de statele din zona euro cu o situaţie financiară critică, apreciază economistul şef al Deutsche Bank, Thomas Mayer, citat de AFP.

„(BCE – n.r.) riscă să devină o «bad bank» dacă aceste operaţiuni nu vor fi oprite. Pieţele se tem că instituţia nu trebuie folosită pe post de bazin de decantare. Anumite state de la care BCE cumpără obligaţiuni pot intra în incapacitate de plată, în pofida sprijinului acordat”, a afirmat Mayer într-un interviu acordat publicaţiei Allgemeine Zeitung.

Prin termenul de „bad bank” sunt definite structurile create de bănci pentru a transfera activele toxice şi fără importanţă strategică, notează AFP.

BCE s-a angajat la sfârşitul săptămânii trecute să cumpere de pe pieţe obligaţiuni emise de statele cu cel mai mare grad de îndatorare din zona euro şi care au acces restrâns la finanţare. Pentru a neutraliza un potenţial efect inflaţionist al acestei măsuri, instituţia va absorbi lichidităţi de pe piaţă.

Mayer consideră că BCE nu a pierdut prea mult din credibilitate când s-a angajat să intervină direct, însă banca trebuie să limiteze pierderile, făcând din acest tip de sprijin măsuri excepţionale, temporare şi cu volum limitat.

SURSA: Mediafax