Tiparniţa Băncii Centrale Europene nu a demarat spectaculos. În prima săptămână a programului de achiziţii de active financiare instituţia de la Frankfurt a preluat pe bilanţ titluri de valoare de mai puţin de 10 miliarde euro, sub ritmul săptămânal de 15 miliarde euro care ar fi necesar pentru ca în septembrie 2016 BCE să-şi atingă obiectivul unor cumpărări de active financiare în valoare de 1,1 trilioane euro. Pe portalul instituţiei de politică monetară a zonei euro pentru data de referinţă 13 martie a.c. prin „Public sector purchase programme” sunt indicate deţineri de 9,75 miliarde euro.
Observatori ai pieţei au semnalat încă de la finele lunii trecute că programul ambiţios al BCE s-ar putea confrunta cu un impas din partea lipsei de oferte. Motivul? Băncile, fondurile de pensii şi asiguratorii de pe tot cuprinsul continentului vor să menţină titlurile de stat pe bilanţuri din considerente de reglementare. „Preferăm să ţinem de ele”, declara atunci pentru Reuters Antoine Lissowski, şef executiv adjunct la asiguratorul francez CNP Assurances.
Băncile sunt cei mai mari deţinători de titluri de stat, mai cu seamă în statele puternic îndatorate, care au cel mai mult nevoie de ajutorul BCE. În Spania şi Italia acestea au combinat în jur de 600 miliarde euro, reprezentând un sfert de piaţă. În Germania, instituţiile de credit au în portofoliu credit guvernmental în valoare de 250 miliarde euro.