Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,8% în acest an, urmând ca în 2018 să înregistreze un avans de 1,7%.
Comparativ, în toamna anului trecut, BCE prognoza o creştere de 1,7% pentru 2017 şi un avans de 1,6% în 2018. Pentru anul 2019, BCE mizează în continuare pe o creştere economică de 1,6% în zona euro.
În ceea ce priveşte inflaţia însă, BCE şi-a îmbunătăţit estimările privind creşterea preţurilor de consum până la 1,7% în acest an, de la 1,3% cât estima anterior. De asemenea, prognoza de inflaţie pentru 2018 a fost îmbunătăţită la 1,6%, de la 1,5% anterior, în timp ce prognoza de inflaţie pentru 2019 a fost lăsată nemodificată la 1,7%.
Estimările de inflaţie sunt importante pentru că misiunea principală a BCE este stabilitatea preţurilor, definită ca o creştere a preţurilor mai mică dar apropiată de 2%. Timp de aproape trei ani, inflaţia în zona euro s-a situat sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE, revenind la acest nivel abia în luna februarie 2017. Cu toate acestea, preşedintele BCE, Mario Draghi a avertizat că recenta creştere a inflaţiei se datorează în principal majorării preţului petrolului şi nu presiunilor fundamentale venite din economie. În aceste condiţii, Mario Draghi consideră că este prea devreme să diminueze achiziţiile de active atâta timp cât inflaţia de bază, care exclude elementele volatile, rămâne la un nivel de 0,9%.
Tot joi, Consiliul guvernatorilor BCE a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%.
AGERPRES