Într-un interviu acordat publicaţiei germane ‘Boersen-Zeitung’, Jens Weidmann a citat rata ridicată a şomajului şi problemele cu care se confruntă regiunile din Spania ca fiind priorităţile care trebuie rezolvate în Spania, înaintea industriei bancare. De asemenea Weidmann, care este şi guvernatorul puternicei Bănci Centrale a Germaniei (Bundesbank) a explicat că nu vede Italia într-o situaţie care ar justifica solicitarea asistenţei financiare de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) pentru reducerea costurilor sale de finanţare. Vineri, randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene pe trei ani au scăzut joi sub 5%, deoarece a treia economie a zonei euro a trecut testul dur al pieţelor după ce agenţia de evaluare financiară Moody’s Investors Service a retrogradat cu două trepte ratingul suveran al Italiei.

Pentru a contracara presiunile pieţelor, guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat săptămâna trecută o serie de măsuri ce vor permite reducerea cheltuielilor publice cu 4,5 miliarde de euro începând din 2012 şi cu peste 10 miliarde de euro atât în 2013, cât şi în 2014. Într-un raport publicat vineri de analiştii Goldman Sachs se arată că Spania ar putea avea nevoie de un ajutor mai substanţial din partea Uniunii Europene, pe lângă împrumutul pentru bănci de 100 miliarde de euro, deşi premierul spaniol Mariano Rajoy a anunţat majorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor pentru ca ţara să poată realiza economii de 65 miliarde de euro pentru reducerea deficitului până în 2014.
Analiştii Goldman Sachs precizează că datoria externă netă a Spaniei se află la un nivel similar celei din Grecia, Portugalia şi Irlanda, toate cele trei state solicitând ajutor internaţional.

Totuşi autorii raportului consideră că sprijinul pentru Spania va trebui să fie mai flexibil decât cel furnizat altor ţări de la periferia zonei euro, ţinând cont că este a patra mare economie a zonei euro. Printre măsurile sugerate de Goldman Sachs pentru rezolvarea dificultăţilor cu care se confruntă Spania sunt: o nouă injecţie de lichidităţi a BCE şi injectarea de capital în băncile spaniole prin intermediul ESM (Mecanismul European de Stabilitate), care ar urma să preia direct participaţii în aceste instituţii.

Sursa: Agerpres