Conform planului, BCE îşi va asuma supervizarea şi controlul celor mai importante bănci din zona euro, începând cu iulie 2013, înainte de a se ocupa de toate instituţiile europene de creditare, din ianuarie 2014.

Noua autoritate de supervizare bancară din BCE reprezintă cel mai radical pas propus de UE pentru pentru a sparge cercul vicios al guvernelor puternic îndatorate şi sectoarelor financiare care se confruntă cu probleme.

De asemenea, Comisia Europeană doreşte să revizuiască reglementările privind funcţionarea Autorităţii Bancare Europene (EBA), una din cele trei instituţii create în 2011 pentru supervizarea sectorului financiar.

Săptămâna trecută, ministrul german de finanţe, Wolfgang Schäuble, a insistat că BCE nu ar trebui să aibă atribuţii în supervizarea sectorului bancar european. "Însăşi BCE a anunţat că nu are potenţialul de a superviza cele 6.00 de bănci din UE în viitorul apropiat", a explicat oficialul german.

Conform propunerilor Comisiei Europene, BCE va avea puterea de a autoriza şi retrage licenţele bancare, să aplice reglementările privind cerinţele de capital, să desfăşoare teste de stres şi verificări. De asemenea BCE va putea superviza activele achiziţionate şi vândute de bănci şi va putea aplica sancţiuni în cazul nerespectării reglementărilor.
Cine ar putea fi preşedintele organismului de supervizare

Vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Vitor Constancio, ar putea deveni preşedintele noii autorităţi de supervizare bancară, a anunţat marţi publicaţia germană "Handelsblatt", citând surse din cadrul Comisiei Europene. Un purtător de cuvânt al Băncii Centrale Europene a refuzat să comenteze informaţia.

Dacă portughezul Vitor Constancio devine preşedintele noii autorităţi de supervizare bancară, el va trebui să renunţe la unele din responsabilităţile sale în cadrul BCE, pentru a evita conflictul de interese între politica monetară şi supervizarea bancară, susţine "Handelsblatt", care adaugă că organismul de supervizare a băncilor va avea propriul Comitet de conducere, separat de cel al BCE.
Sursa: Agerpres