Un oficial al Băncii Centrale Europene consideră că obiectivele pentru adoptarea monedei euro ar trebui să fie personalizate pentru fiecare ţară în parte. Această ajustare ar putea aduce mai multă credibilitate acestor ţinte."Un element esenţial în strategia unei ţări care vrea să adopte euro este credibilitatea de care se bucură obiectivele temporale. Criza financiară a amânat adoptarea euro. De aceea ţintele individuale ale diferitelor state care vor să intre în zona euro
Un oficial al Băncii Centrale Europene consideră că obiectivele pentru adoptarea monedei euro ar trebui să fie personalizate pentru fiecare ţară în parte. Această ajustare ar putea aduce mai multă credibilitate acestor ţinte.
„Un element esenţial în strategia unei ţări care vrea să adopte euro este credibilitatea de care se bucură obiectivele temporale. Criza financiară a amânat adoptarea euro. De aceea ţintele individuale ale diferitelor state care vor să intre în zona euro trebuie verificate cu atenţie şi ajustate în cazul în care este necesar”, a precizat Gertrude Tumpel-Gugerell, membru al Consiliului Executiv al Băncii Centrale Europene.
În opinia sa, ţintele „ambiţioase” pot încuraja investitorii să adopte strategii care se pot dovedi riscante dacă se bazează pe o începlinirea obiectivelor la termenul stabilit.
„Criza financiară nu a modificat politica noastră pentru adoptarea euro. Trecerea prematură la moneda unică europeană, în special dacă nu este sprijinită de un program sustenabil de convergenţă, nu este o soluţie pentru a amortiza efectele crizei”, a adăugat Tumpel-Gugerell.
Când trecem şi noi la euro?
Autorităţile române vor ca trecerea la euro să aibă loc în 2015. Adoptarea monedei unice europene depinde de mai mulţi factori, printre care intrarea în mecanismul ratelor de schimb ERM II în 2012 şi reducerea deficitului bugetar la sub 3% din PIB. Altă condiţie importantă vizează evoluţia inflaţiei.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Joaquin Almunia, a declarat, luni, că accelerarea procesului de adoptare a monedei euro, prin renunţarea la unele condiţii sau relaxarea acestora, nu este o opţiune de luat în calcul pentru statele UE din Europa Centrală şi de Est.