Banca Centrală Europeană a publicat, joi, detaliile unui plan ce prevede rotaţia lunară a voturilor, pentru schimbarea modului în care guvernatorii din zona euro vor vota începând din 2015, plan ce vizează reducerea potenţialei influenţe a statelor mai mici în favoarea celor mai mari, cum ar fi Germania, transmite Reuters.
Decizia, venită în urma lărgirii zonei euro, care din 2015 va fi alcătuită din 19 state, după aderarea Letoniei, va împărţi guvernatorii băncilor centrale în două grupuri, în funcţie de mărimea economiilor, pentru a se asigura un proces de decizie eficient.
Astfel, vor împărţi patru voturi primele cinci mari economii din zona euro, cu cele mai mari sectoare financiare: Germania, Franţa, Italia, Spania şi Olanda.
Prin sistemul de rotaţie instituit de BCE, pieţele financiare se vor concentra probabil mai mult pe întâlnirile la care unii din cei mai influenţi guvernatori, cum ar fi şeful Bundesbank, Jens Weidmann, nu vor putea vota. Guvernatorul Bundesbank nu va putea vota la reuniunile BCE din mai şi octombrie de anul viitor. În 2016, el nu va putea vota în martie şi august.
Restul de 14 economii mai mici vor împărţi 11 voturi, dar vor vota mai rar, deoarece mai multe state se vor alătura Consiliului guvernatorilor. Aici, Estonia, Irlanda şi Grecia vor fi primele care vor renunţa la drepturile lor de vot.
Sistemul a fost stabilit de BCE şi liderii UE încă din 2003, dar numai din 2015 vor fi suficiente state în zona euro care să permită aceste modificări.
Şase membri ai Consiliului guvernatorilor BCE, care implementează politicile monetare, sunt exceptaţi de la rotaţia lunară a voturilor şi au drept de vot permanent.
Aceşti şase membri ai fost în mod tradiţional din statele puternice: Germania, Franţa, Italia şi, până în 2012, Spania. În prezent, Portugalia, Luxemburg şi Belgia sunt în fruntea BCE, dar prezenţa lor nu este permanentă.
SURSA: Agerpres