Banca Centrală Europeană a decis să introducă o nouă facilitate repo pentru a răspunde la necesităţile de lichiditate în euro ale băncilor centrale din afara zonei euro, ca răspuns la criza coronavirusului, transmite Reuters, conform Agerpres.
În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanţii de înaltă calitate denominate în euro.
Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis să „furnizeze, preventiv, linii repo în euro pentru băncile centrale din afara zonei euro”, a informat BCE, într-un comunicat de presă.
Noua facilitate, denumită Eurosystem repo facility for central banks (EUREP), va furniza lichiditate în euro pentru un set extins de bănci centrale în schimbul unor garanţii adecvate.
Noua facilitate, care se va adăuga liniilor de swap bilateral şi liniilor repo, va fi disponibilă până la finele lunii iunie 2021.
La începutul acestei luni, Banca Centrala Europeană şi Banca Naţionala a României au agreat implementarea unei linii repo care va fi în vigoare până la sfârşitul anului 2020 sau atât timp cât va fi necesar. Volumul liniei repo a fost stabilit la 4,5 miliarde euro.
„Asigurarea lichidităţii necesare finanţării economiei reale şi a cheltuielilor publice a rămas preocuparea majoră. Astfel, în condiţiile unui deficit de lichiditate pe piaţa monetară, BNR a efectuat noi operaţiuni repo pe baze bilaterale (aşa cum este prevăzut în Regulamentul nr. 1/2000 privind operaţiunile de piaţă monetară efectuate de BNR şi facilităţile permanente acordate de aceasta participanţilor eligibili – art. 9) stocul mediu zilnic al acestor operaţiuni situându-se în perioada 15 mai – 15 iunie la circa 7 miliarde de lei.
De asemenea, s-a continuat cumpărarea de titluri de stat în lei de pe piaţa secundară, volumul total al acestora ajungând, în data de 5 iunie 2020, la peste 3,8 miliarde de lei. Conform prevederilor art. 7 (c) din Regulamentul menţionat anterior, operaţiunile definitive cu titluri de stat se pot derula numai pe baze bilaterale. Opţiunea BNR pentru operaţiuni pe bază bilaterală este legată de preocuparea de a asigura lichiditatea în strictă legătură cu necesarul de finanţare şi de a coborî în mod sustenabil ratele de dobândă, în condiţiile prevenirii volatilităţii excesive a cursului de schimb al leului şi a deprecierii ne-necesare a monedei naţionale”, spunea Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.