BCE va păstra dobânda de referință la minimul istoric, deprecierea euro se amână

Analiștii economici au ajuns la un consens legat de nivelul dobânzii de referință al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv păstrarea la 1% în ședința de azi, chiar dacă inflația în creștere creează presiune pentru majorarea acesteia.

În urmă cu trei săptămâni, Jean-Claude Trichet, președintele BCE a ținut un discurs dur legat de majorarea ratei inflației din ultima lună (2,4% în ianuarie în zona euro – cea mai mare din ultimii doi ani) și a amenințat că banca centrală ar putea majora dobânda de referință pentru a contracare creșterea prețurilor. Cu toate acestea, analiștii europeni consideră că piețele financiare locale sunt încă prea fragile, iar criza datoriilor suverane departe de a se fi încheiat, ceea ce face ca majorarea dobânzii să nu fie posibilă în acest moment.
Toți cei 58 de analiști chestionați de Bloomberg au declarat că BCE va menține actualul nivel al dobânzii, decizie care va ca efect și amânarea deprecierii euro față de dolar și celelalte valute. Astăzi, cursul a rămas în jurul valorii de 1,38 dolari pe euro, aproape neschimbat față de ședința de ieri.
Principalul risc al majorării dobânzii de referință este de stopare a revenirii economice din regiune, costul finanțării urmând să crească odată cu modificare dobânzii BCE. Pericolul inflaționist este, astfel, lăsat deoparte, urmând a fi contracarat după ce vor fi semnale clare de revenire (încheierea crizei datoriilor suverane sau o creștere economică semnificativă în zona euro).
Deși se amână, deprecierea euro față de dolar pare a fi doar o chestiune de timp în condițiile în care economia SUA a stopat deflația, iar creșterea PIB a fost de 3,5% în ultimul trimestru. „Singura verigă slabă care menține perspectivele de politică monetară ale FED neschimbate în 2011, principalul factor de influență al unei valute, este nivelul ridicat al șomajului, de 9,5%”, au declarat analiștii Admiral Markets, citați de Agerpres.