"Acordul politic" la care s-a ajuns în noaptea de joi spre vineri vizează "adoptarea cadrului legal" al mecanismului de supraveghere bancară până la finalul lui decembrie, pentru ca acesta să fie introdus în 2013, a precizat sursa citată.

"BCE va avea competenţă de la 1 ianuarie 2013 asupra întregului sistem bancar al zonei euro, dar mecanismul de supraveghere va deveni efectiv în mod treptat", conform unei metodologii decise de instituţie, a adăugat aceasta. "Supravegherea va fi efectivă asupra tuturor celor 6.000 bănci de la începutul lui 2014", a menţionat sursa guvernamentală franceză.

Sursa citată a dat asigurări că "Germania s-a angajat în mod clar, textul nu este ambiguu".

"BCE va delega supervizorilor naţionali controlul cotidian al anumitor bănci, dar va putea interveni în orice moment la o anumită instituţie, dacă va decide că este necesar", a explicat oficialul guvernamental francez.

Potrivit acestuia, acordul va permite începerea recapitalizării directe a băncilor fragile din fondul de salvare al zonei euro potenţial în cursul lui 2013. Franţa spera iniţial ca această recapitalizare directă, menită să salveze băncile spaniole fără a spori şi mai mult datoria publică a Spaniei, să poată demara de la începutul lui 2013.

"La 1 ianuarie 2013 este nerealist", a recunoscut sursa guvernamentală franceză.