Valoarea totală a proiectelor co-finanţate de BCR cu peste 1 miliard de euro este de 3,5 miliarde euro.
Potrivit estimărilor economiştilor BCR, fiecare miliard de euro de fonduri structurale şi de coeziune contribuie cu 0,3 puncte procentuale la creşterea economică dintr-un interval de maximum 12 luni.
„Completarea investiţiilor străine directe cu absorbţia de fonduri europene creează  premisele unei creşteri economice sustenabile pe termen lung, prin îmbunătăţirea productivităţii totale. Co-finanţările oferite de BCR din fonduri europene s-au îndreptat către proiecte destinate dezvoltării industriei, agriculturii şi infrastructurii rurale, reabilitării şi extinderii sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare, reabilitării infrastructurii urbane”, a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv Direcţia Sector Public şi Finanţarea Infrastructurii, BCR.
Co-finanţările de peste 1 miliarde de euro acordate de BCR s-au dus către 1.063 de proiecte, care au fost selectate din peste 3.000 de proiecte depuse.
Cele mai mari valori ale co-finanţărilor s-au dus către Programul Operaţional Creşterea Comptetitivităţii Economice şi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), 1,19 miliarde lei, respectiv 1,08 miliarde lei. Astfel, cele două programe au atras peste jumătate (52%) din co-finanţările acordate de BCR – 2,27 miliarde lei din 4,37 miliarde lei.
Cel mai mare proiect cu fonduri UE cofinanţat de BCR a avut o valoare de 685 milioane lei şi a fost derulat de o companie de utilităţi pentru infrastructura de mediu. Al doilea proiect ca valoarea a avut o destinaţie similară şi s-a ridicat la 513 milioane lei.
În ceea ce priveşte cea mai mare co-finanţare acordată de BCR aceasta a fost de 103 milioane lei pentru o companie de stat din domeniul energiei. De asemenea, a doua cea mai maer co-finanţare, de 78 milioane lei, s-a îndreptat tot către o companie de stat din domeniul energiei.
Nivelul absorbţiei
La finele lunii aprilie 2013, gradul de absorbţie efectivă a fondurilor UE de către România se situa la 25,8%, respectiv 33,74 miliarde lei din 130,85 miliarde lei alocate.
Excluzând Dezvoltarea Rurală şi Pescuitul, rata de absorbţie pe restul programelor (fonduri structurale) a ajuns la 13,4%. Cea mai bună rată de absorbţie efectivă se înregistrează la Dezvoltare Rurală (PNDR), de aproape 60%.
Urmează Dezvoltarea Regională, cu 24,7% absorbţie efectivă, Capacitatea Administrativă, cu 24,6%, şi Pescuitul, cu 23,9%.
Cea mai slabă absorbţie efectivă se înregistra la Transporturi, doar 6,46%.
Cu toate acestea, valoarea contractelor semnate (proiectele contractate) se situa la 73 miliarde lei, respectiv circa 56% din total alocat, iar valoarea proiectelor aprobate a ajuns la 81 miliarde lei, respectiv 62% din total alocat, spune reprezentanţii BCR.