UPDATE Banca Comercială Română precizează că nu a fost citată până la această dată în niciun dosar penal pentru vreo faptă reţinută în sarcina sa, potrivit unui comunicat al băncii.

"Menţionarea sintagmei de 'spălare de bani' reflectă o plângere făcută cu rea credinţă de către un denunţător implicat în cauză (Insolvency Recovery Solutions SRL), care a încasat nejustificat de la BCR aproximativ 1 milion de euro, în calitate de proprietar al unei creanţe reprezentând onorariu executor judecătoresc", se spune în comunicat.

BCR precizează că s-a aflat într-un litigiu cu denunţătorul, iar contestaţia băncii a fost admisă definitiv, cel în cauză având de restituit băncii suma încasată nejustificat. BCR a formulat cerere de insolvenţă împotriva denunţătorului, pentru recuperarea sumei, iar acesta s-a sustras obligaţiilor de restituire, schimbându-şi sediul şi înregistrând o altă cerere de insolvenţă la o altă instanţă din ţară.

"BCR se află într-un proces perfect legal de recuperare şi vânzare a garanţiilor imobiliare (clădiri, terenuri etc.) aferente unui credit neperformant acordat pentru dezvoltarea proiectului turistic Silver Mountain din Poiana Braşov. Acţiunile reclamate (adjudecare imobile ipotecate în favoarea băncii în contul creanţelor pe care banca le avea împotriva debitorului) au fost desfăşurate în integralitate cu respectarea dispoziţiilor legale, în cadrul derulării procedurii de insolvenţă şi în scopul recuperării creditului neperformant înregistrat de BCR; toate contestaţiile formulate de denunţător împotriva actelor îndeplinite în cadrul procedurii de insolvenţă au fost supuse controlului judiciar fiind respinse definitiv", se menţionează în comunicat.

BCR mai precizează că regretă situaţia reflectată incorect şi susţine că aceasta a fost cauzată de faptul ca banca nu a fost parte în litigiul soluţionat de Curtea de Apel Bucureşti, pentru a formula eventuale apărări în cauză. De asemenea, banca solicită "responsabilitate în interpretarea unor detalii incomplete şi formulări neclare".

Un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti a dispus ca DIICOT şi DNA să efectueze verificări în legătură cu posibila săvârşire a unor infracţiuni de spălare de bani de către Banca Comercială Română.

 

Potrivit B1TV, în acest caz ar fi vorba despre spălare de bani. Cu toate astea, oficali ai BCR susțin că acuzațiile sunt nefondate.

„În acest moment nu avem nicio comunicare oficială din partea DIICOT. În 2007-2008, banca a oferit un credit de 80 de milioane de euro pentru dezolvoltarea unui ansamblu imobiliar, pe care ulterior l-a cumpărat”, ne-a comunicat un reprezentant BCR.

Banca Comercială Română a preluat creditul în 2014, după acesta fusese scos la vânzarea de către lichidatorul judiciar, firma Euro Insol controlată de avocatul remus Borza, pentru suma de 45 de milioane de euro. În prezent, ansamblul este scos la vânzare de bancă.

De asemenea, împotriva lui Remus Borza ar fi demarat o anchetă penală.

Silver Mountain era un proiect al dezvoltatorului imobiliar INR Managament Real Estate, deținută de Dan Fischer, care a decedat în 2012.