Analiştii BCR au descoperit o corelare extrem de ridicată între evoluţia bursei locale, soldul creditului neguvernamental, cursul de schimb şi randamentul titlurilor de stat pe zece ani, coeficientul de dependenţă fiind de aproape 0,8.
Conform analiştilor BCR, pentru un randament constant al obligaţiunilor de stat pe 10 ani şi un curs de schimb de 4,1 lei/euro, bursa va creşte cu 12% (din prezent) dacă soldul creditul neguvernamental va avansa cu 5%, respectiv cu 15% dacă avansul împrumutul neguvernamental va fi de 10%.
Pentru cazul în care cursul va ajunge la 4 lei/euro şi creditul neguvernamental va avansa cu 5%, bursa se va aprecia cu 23%, iar dacă împrumutul neguvernamental va creşte cu 10%, bursa se va aprecia cu 26%.
“Credem că pentru acest an scenariul cel mai probabil indică o creştere cu 15-25% a bursei, bazată pe un avans cu 5-10% al creditului neguvernamental. Dacă ratingul României va fi îmbunătăţit până la investment grade, creşterea bursei va fi de peste 30%”, spune Mihai Căruntu, şeful departamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.
Totodată, analiştii BCR au calculat un PER (raportul dintre capitalizare şi profit) de 12,5 pentru piaţa per ansamblu, pe baza profiturilor din 2010, şi estimează că preţul acţiunilor ar putea avansa până la un PER de 11,3 dacă profitul va creşte cu 10% sau până la un PER de 9,6 dacă profitul agregat va fi cu 30% mai mare.
Excluzând OMV Petrom, indicatorul PER pentru piaţă este de 14,1 şi ar putea scădea până la 12,8 dacă profiturile companiilor listate vor creşte pe medie cu 10%. De asemenea, titlurile listate s-ar putea aprecia astfel până la un PER de 10,8 dacă emitenţii vor raporta profituri în urcare cu 30%.
Raportat la valoarea contabilă, capitalizarea pieţei este 1,1 ori mai mare. Analiştii BCR au calculat că acţiunile listate pe BVB se tranzacţionează pe medie la un raport de 0,9 din vânzări şi de 4,4 din profitul operaţional (EBITDA).