În prezent grupul BCR are circa 9.100 de salariaţi, numărul urmând să scadă până la 7.500 de persoane, a precizat şeful BCR.

Disponibilizările fac parte procesul de restructuare a cheltuielilor, pentru care Spurny a primit mandat în acest an.

Printre măsurile anunţate de şeful BCR sunt reducerea cheltuielilor privind infrastructura IT şi reducerea cheltuielilor referitoare la deţinerile imobiliare, care în prezent se ridică la 400.000 de metri pătraţi. "Ţinta noastră este să reducem aceste cheltuieli cu 250 milioane de lei", a menţionat preşedintele executiv al BCR.

"Am închis 46 de agenţii de la începutul anului şi până în prezent. Am decis să închidem până la finele primului trimestru al anului viitor încă 64 de agenţii care au fost construite în urmă cu cinci ani şi care sunt neprofitabile", a precizat Tomas Spurny.

Potrivit şefului BCR, grupul Erste, acţionarul majoritar al BCR, a investit în România circa 9,3 miliarde euro, echivalentul a jumătate din împrumuturile atrase de la instituţiile financiare internaţionale, şi se plasează astfel ca cel mai mai susţinător privat al economiei româneşti. Spurny susţine că BCR va reveni pe creştere în a doua parte a anului viitor, şi estimează că 2013 va fi un an greu pentru sistem, cu un avans modest, de numai o cifră, în linie cu creşterea PIB.

Spurny estimează însă o revenire mai puternică a afacerilor începând cu 2014, cu rate de 3,5-4-6% pe partea de retail şi de 7-9% pe segmentul corporate.

În ceea ce priveşte regândirea afacerilor prin promovarea finanţării în lei, şeful BCR speră că modelul va fi urmat de întreaga piaţă, mai ales că ultimii patru ani au demonstrat că procesul de convergenţă pe care au mizat bancherii în perioada precriză nu este atât de rapid şi nici nu sunt perspective rapide de îmbunătăţire.