Este pentru prima oara cand o banca din Romania urca in ierarhia celor mai puternice 400 de banci din lume; BCR a urcat 150 de pozitii fata de anul trecut. Indicatorii rezultati din activitatea pe anul 2001 a bancii arata un capital de rang 1 de 687 milioane de dolari, valoare care situeaza BCR pe primul loc in Romania si pe locul cinci in Europa Centrala si de Est. Topul celor mai puternice banci din lume are in frunte Citigroup, urmat de Bank of America Corp, Mizuho Financial Group, JP Morgan Chase &Co si HSBC Holdings.

Grupul Vivendi este suspectat de frauda
Un grup de investitori americani a actionat in justitie, joia trecuta, grupul media Vivendi Universal si pe fostul sau presedinte, Jean-Marie Messier, aratand ca acesta a ascuns, in mod deliberat, criza financiara a companiei, atunci cand Vivendi le-a vandut o serie de titluri de valoare, informeaza Reuters. Messier este invinuit ca a implicat Vivendi intr-o „campanie nesigura de achizitii”, prin care a transformat compania dintr-un grup furnizor de utilitati publice intr-o „fabrica de divertisment”, care a acumulat datorii in valoare de aproximativ 18 miliarde de dolari. „Cu cateva zile inaintea demiterii sale, Messier a emis o serie de comunicate de presa prin care asigura investorii, in mod fals, de faptul ca Vivendi nu se va confrunta, in viitorul apropiat, cu dificultati financiare”, sustin investitorii. Vivendi Universal este actionar, cu 48%, al companiei Vivendi Environment, firma de utilitati publice. In Romania, Vivendi a concesionat alimentarea cu apa potabila in Bucuresti si Ploiesti.

Amenzi pentru hoteluri si restaurante de pe litoral
Hotelurile Unirea, Tomis, Astoria si Venus din Mamaia, complexul Cosmos din Eforie Sud, hotelurile Cozia, Midia, Covasna si Prahova din Neptun Olimp, Rodica, Onix si Cristal din Venus – Cap Aurora au fost amendate cu cate 40 de milioane de lei pentru nerespectarea criteriilor de clasificare. Hotelurile Venus si Minerva din Eforie Nord si Narcis din Saturn au fost inchise. Restaurantul Modern din Mamaia a fost declasificat la o stea.

Americanii finanteaza modernizarea termocentralelor
Agentia Statelor Unite pentru Comert si Dezvoltare (USTDA) va acorda societatii Termoelectrica, principalul producator de energie electrica si termica din Romania, un imprumut nerambursabil in valoare de 531.750 de dolari pentru finantarea unui studiu privind eficienta economica a companiei, se arata intr-un comunicat al USTDA. Studiul urmareste identificarea acelor domenii unde investitiile in sistemele de control si tehnologice pot creste eficienta economica; studiul va sta la baza deciziei de modernizare a instrumentelor si echipamentelor de control in noua centrale termoelectrice.

Mai multi bani ai populatiei plasati la banci
Economiile populatiei s-au majorat, in luna mai, cu 1,9%, pana la 73.852 miliarde lei, se arata intr-un comunicat al BNR. Titlurile de stat in lei detinute de populatie au inregistrat o crestere de 3,1%, ajungand la 18.650 miliarde lei. Depozitele bancare in valuta ale populatiei (reprezentand echivalentul a 1,8 miliarde de dolari) au scazut cu 1,9%, in timp ce volumul titlurilor de stat in valuta, detinute de populatie, s-a majorat cu 161,2%, pana la echivalentul a 109 milioane dolari.

Ghid juridic pentru practicienii de marketing direct
Proximity Bucharest, agentie de comunicare specializata in Customer Relationship Management, a lansat, in premiera pe piata romaneasca, Ghidul juridic al practicienilor de marketing. Lucrarea apare la scurt timp dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 677/2001 (privind prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date) si este o interpretare a prevederilor legilor care interfereaza cu marketingul direct. Fiind editat pe CD, ghidul va fi actualizat in functie de schimbarile care vor aparea in legislatie. Pentru realizarea acestei lucrari, Proximity Bucharest a colaborat cu avocatul Monica Cercelescu, autoarea cartii „Regimul juridic al presei”, primul ghid juridic complet al problematicii mass-media din Romania.

KLM si-a modernizat site-ul
Compania aeriana olandeza KLM are un site nou in limba romana, la aceeasi adresa, ww.klm.ro. Noul site ofera clientilor posibilitatea de a alege cursa si de a rezerva biletele in functie de pret sau de programul de zbor. De asemenea, pasagerul isi poate rezerva camera la hotel (50.000 de hoteluri, de la doua la cinci stele, sunt cuprinse in baza de date) si isi poate inchiria o masina prin intermediul site-ului. Din pagina „Planificati-va calatoria” se poate accesa un interesant ghid turistic care contine informatii utile despre 30 de orase: harta orasului, zonele comerciale, obiectivele turistice, restaurante, prognoza meteo pentru urmatoarele trei zile, rata de schimb a monedei locale fata de euro.

GlobalNet a achizitionat Eurotel
GlobalNet, unul din principalii distribuitori de telefoane mobile din Romania, a anuntat de curand achizitionarea dealerului Orange, Eurotel, cu o retea de zece magazine proprii. Potrivit unui comunicat al companiei, entitatea nou creata devine astfel cel mai mare distribuitor de telecomunicatii din Romania cu o retea de 30 magazine proprii si 500 de revanzatori. GlobalNet a fost infiintata in 1997. Doi ani mai tarziu, a fuzionat cu Grupul Avenir Telecom. La ora actuala GlobalNet este unul dintre principalii parteneri Orange, avand acorduri oficiale de distributie si service si cu firmele Nokia, Alcatel, Motorola si General Electric.