BCR va continua aplicarea programului Prima casă în vechea formă, data limită până la care se vor primi dosarele în varianta iniţială fiind 15 februarie, anunţă banca.
„Banca Comercială Română continuă programul Prima Casă ca urmare a publicării Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial din 12.01.2010. BCR a continuat şi după 31 decembrie 2009 să primească dosare de credit pentru analiză prin programul „Prima Casă”. Potrivit Hotărârii de Guvern, pentru a putea beneficia de programul Prima Casă, solicitanţii trebuie să aibă antecontractele de vânzare-cumpărare încheiate până în data de 15 februarie 2010, inclusiv”, se spune într-un comunicat al BCR.
Data încheierii antecontractului va fi dovedită fie prin autentificarea acestuia la notariat.
BCR a aprobat până în prezent peste 5700 de dosare de credit Prima Casă în valoare de peste 236 milioane euro. De asemenea, există ale 1400 de dosare pentru care s-a dat aprobarea din punct de vedere financiar fiind şi la care trebuie depuse documentele locuinţei care va fi cumpărată. Alte 400 de solicitări de finanţare, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro se află în analiză.
BCR a demarat creditarea prin programul Prima Casa la începutul lunii august 2009, având alocat cel mai mare plafon de garantare de 420 milioane euro.
Demararea programului Prima casă a fost întârziată chiar de BCR, potrivit dezvăluirilor făcute la acea vreme de capital.ro, din cauza unor neclarităţi în reglementările care vizau aplicarea acestui program. Sub presiunea exercitată de BCR, căreia i s-au mai alăturat şi alte câteva bănci, în cele din urmă s-au făcut modificările solicitate astfel că programul a devenit funcţional.
De la jumătatea lunii februarie, însă, se pare că vor fi operate modificări în sensul că vor beneficia de finanţare prin Prima casă doar cei care vor să îşi construiască de la zero o locuinţă. Programul a fost criticat de unii analişti în sensul că nu a contribuit la stimularea construcţiilor ci doar a permis vânzarea locuinţelor de către unii potentaţi apropiaţi partidelor politice care rămăseseră cu ele nevândute din cauza crizei.
DETALII:
Citeşte şi Blocaj în negocierile dintre bănci şi Fondul de Garantare