“Consecventă politicii sale, de susţinere a creditării în moneda naţională, BCR a început acordarea de credite în lei în cadrul programului Prima Casă 4. Astfel, prin accesarea creditului în moneda în care clientul obţine venitul se elimină riscul valutar, ceea ce este în concordanţă si cu recomandările Băncii Naţionale a României”, a declarat Ioana Mihai,şef Departament Credite Garantate, Direcţia Managementul Produselor Retail, BCR.

Un alt avantaj pentru clienţi este acela că BCR nu percepe comision de analiză dosar, iar clienţii care îşi încaseaza salariul într-un cont BCR, beneficiază de o reducere a dobânzii cu 0,2 puncte procentuale faţă de dobânda standard.

Ipotecar în lei vs. Ipotecar în euro

Dobânda este variabilă şi este formată din Robor la 3 luni plus o marjă de 2,3% p.a. pentru clienţii care îşi încasează salariul într-un cont BCR sau 2,5% p.a. pentru clienţii care nu îşi încasează salariul într-un cont BCR.

Spre exemplu, pentru un credit de 165,000 lei (echivalent de 38.000 euro), pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară în acest moment (variază în funcţie de Robor) este de 1.173 lei (270 euro).

Dacă ne uităm că ieri BNR a anunţat un indicator Robor la 3 luni de 4,94%, înseamnă că dobânda de care beneficiază un client care încaseză salariul prin  BCR este 7,24%.

Pentru ipotecar în euro prin Prima Casă, BCR practică o marjă de 3,95%, astfel că, ţinând cont că Euribor la 3 luni era ieri la 1%, dobânda este de 4,95%. Asta înseamnă că diferenţialul de dobândă dintre lei şi euro pentru aceste credite este de numai 2,3%, cea mai mică din istoria modernă a creditelor. Rata pentru un credit similar, de 38.000 euro pe 30 de ani, ajunge la 206 euro, conform conso.ro, ceea ce înseamnă că este cu circa 24% mai mică decât cea la lei.

Criterii de eligibilitate – Prima Casa 4 în lei
Poate beneficia de credit Prima Casă 4 orice persoană fizică care nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia, nici o locuinţă, indiferent de modul şi momentul în care a fost dobândită, sau care deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp.

Primul pas pe care trebuie sa îl facă o persoană care doreşte să achiziţioneze o locuinţă prin programul Prima Casă este să vină la bancă, chiar dacă nu a găsit încă locuinţa de care are nevoie. Consilierii BCR îi vor prezenta detalii privind creditul, documentele necesare pentru dosarul de credit, valoarea estimată preliminară a creditului şi rata lunară de plată. Creditul poate fi aprobat chiar şi înainte de găsirea imobilului care se doreşte a se achiziţiona clientul având la dispoziţie 4 luni în care să se hotărască ce locuinţă doreşte.

Până în prezent, BCR a acordat credite în valoare de peste 300 milioane EUR în cadrul Programului Guvernamental Prima Casă 4 şi a ajutat astfel peste 8.200 de familii să îşi achiziţioneze prima locuinţă.