Deschiderea ofertelor a avut loc azi, 12 octombrie, potrivit unui comunicat al MECMA, iar sindicatul BCR-Intercapital-Swiss Capital a fost declarat câştigător întrucât a îndeplinit condiţiile de eligibilitate şi întrunit punctajul minim precizat în Caietul de Sarcini. Comisia internă care a analizat ofertele depuse a fost reprezentată de Societatea Civilă de Avocaţi Muşat şi Asociaţii.
Oferta secundară de vânzare vizează un pachet de maximum 15% acţiunile Transelectrica (TEL), pachet care conform ultimei cotaţii de pe bursă a titlurilor companiei valorează 199 milioane lei (46 milioane euro).
Dacă statul va reuşi să vândă întreg pachetul din ofertă, free-float-ul (acţiunile liber transmisibile) Transelectrica va creşte până la aproape 28%, de la 12,8% cât este în prezent.
Va reuşi oferta Transelectrica să nu eşueze ca oferta Petrom?
Aceasta ar putea fi fi prima revenire cu succes pe bursă din partea statului român, după încercarea eşuată de a vinde 9,8% din OMV Petrom (SNP). Ultima ofertă derulată cu succes de statul român a fost cea prin care a listat Transgaz.
În prezent, Statul român deţine 73,6% din acţiunile Transelectrica, Fondul Proprietatea – 13,4%, iar cota de acţiuni care se tranzacţionează liber este de 12,8%.
Bugetul rectificat pentru anul 2011 propus de Transelectrica prevede venituri totale de 2,43 miliarde lei, cheltuieli totale de 2,39 miliarde lei şi un profit brut de 42 milioane lei.
Transelectrica a realizat un profit net de 178,63 milioane lei, în primul semestru din 2011, de trei ori mai mare faţă de cel realizat în aceeaşi perioadă a anului 2010, de 58,16 milioane lei.