Societatea poate incheia contracte de asigurare din data de 23 ianuarie, dar oficialii BCR Asigurari considera ca faza de organizare a activitatii va mai dura o perioada de cateva saptamani. Mai mult decat atat: „Pentru a ajunge la standardele de calitate a serviciilor impuse de grupul BCR, va trebui sa mai treaca inca aproximativ un an”, declara Dan Pescaru, presedintele si directorul general al BCR Asigurari.
Director, pana anul trecut, al Sucursalei Bucuresti a SIF Banat-Crisana, Dan Pescaru, 43 de ani, a acumulat experienta in domeniul asigurarilor in principal la Asirom, unde in perioada 1991-1994 a indeplinit functiile de expert in cadrul Directiei de asigurari bunuri si riscuri industriale, respectiv membru al Comitetului tehnico-investitional al companiei.
Asa cum era de asteptat, doua companii din grupul BCR detin pachetul majoritar de actiuni al companiei de asigurari nou formate. Banca participa la capitalul social de 24 miliarde cu 20% din actiuni, iar Financiara S.A. (membra a grupului BCR) cu 39%. La restul de 41% din actiuni a subscris un grup masiv de persoane fizice (circa 7.000), in marea lor majoritate angajati sau fosti angajati ai BCR.
O data cu infiintarea BCR Asigurari, analistii si-au pus intrebarea daca banca va renunta la participatiile pe care le detine la alte companii de profil de pe piata. BCR are participatii atat la Omniasig (21,7% din actiuni), companie care se afla in plin proces de majorare a capitalului social, cat si la Asiban (20% din actiuni).
„Semnalul pe care vrem sa-l transmitem in piata asigurarilor este foarte clar. BCR nu va renunta la nici una dintre aceste participatii. Nu vinzi ceva care iti aduce profit, iar din acest punct de vedere, atat Omniasig cat si Asiban s-au dovedit pana acum investitii rentabile. Nu acesta este insa singurul motiv. Largind aria investitiilor in domeniul asigurarilor, putem asigura o mai buna dispersie a riscului la creditele acordate clientilor. Chiar daca nu-i putem obliga sa se asigure la o anumita companie, le putem recomanda o lista mai larga, cu firmele agreate de banca”, spune Dan Pescaru.
Contactat de revista Capital, Petrus Pavel Busuiocescu, presedintele Asiban, a declarat ca afacerile derulate prin intermediul celor trei banci actionare(BCR, BRD, CEC) reprezinta un procentaj de circa 46% din totalul incasarilor din prime ale comapaiei (incluzand si asigurarile de risc financiar). „Daca e sa ma refer strict la BCR, cred ca putem vorbi de un procentaj de circa 18% din totalul adus de banci”, spune Busuiocescu.
In privinta obiectivelor pe termen scurt si mediu, presedintele BCR Asigurari declara ca societatea intentioneaza sa practice in urmatorii doi -trei ani numai anumite tipuri de asigurari generale. Lista nu va cuprinde asigurarile de raspundere civila auto (pentru care legea prevede o retea teritoriala extinsa), cele de tip Carte Verde si asigurarile de aviatie. „Principala noastra preocupare in viitorul apropiat va fi extinderea la nivel national a companiei. Ne-am propus ca in urmatorii trei ani sa putem acoperi 80% din teritoriu”, spune Dan Pescaru.    

BCR asigurari

Data infiintarii ca societate comerciala pe actiuni: 19 decembrie 2001
Aviz de functionare CSA:
23 ianuarie 2002.
Capital social: 24 miliarde lei
Structura actionariatului:
Banca Comerciala Romana – 20%
Financiara SA – 39%
Persoane fizice – 41%
Presedinte – Dan Pescaru
Tipuri de asigurari practicate:
asigurari generale (minus RCA, Carte Verde, asigurari de aviatie)