BCR Leasing câştigă un proces împotriva ANAF, miza fiind 25 milioane lei

Înalta Curte de Casație si Justiție (ÎCCJ) a decis anularea irevocabilă a unei decizii de impunere în sumă de peste 25 milioane lei, emisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru necolectarea TVA aferentă unor bunuri nerecuperate de societatea BCR leasing de la utilizatorii din contractele de leasing, ulterior rezilierii contractelor de leasing din culpa acestora din urmă.

"Această soluție a  Înaltei Curți de confirmare a hotărârii pronunțate de către Curtea de Apel București este remarcabilă, reprezentând o dovadă a recunoașterii de către instanțele române a supremației dreptului european faţă de cel național şi sperăm să reprezinte un imbold pentru organele administrative să respecte în viitor acest principiu fundamental al Uniunii Europene" a declarat Dan Dascălu, avocat Partener D&B David şi Baias.

Decizia ÎCCJ este epilogul unei dispute fiscale născute in urma unei  transpuneri eronate a Directivei europene de TVA. Atât Comisia Europeană, prin angajarea procedurii de infringement împotriva statului român, şi mai apoi Curtea de Justiție a Uniunii Europene prin hotărârea pronunțată la 17 iulie 2014 în cadrul procedurii întrebării preliminare, care a făcut obiectul cauzei C-438/14 BCR Leasing IFN SA împotriva Agenției Naționale de Administrare Fiscală au statuat această transpunere eronată.

În decizia Curţii Europene de Justiţie a Uniunii Europene se arată că "imposibilitatea unei societăți de leasing de a reuși să recupereze bunurile care fac obiectul unui contract de leasing financiar ulterior rezilierii acestuia, în împrejurări precum cele din cauza principală, nu poate fi considerată o livrare de bunuri cu titlu oneros în sensul articolului 16 din Directiva TVA" . 

Echipa de avocați care a reprezentat societatea în acest caz este formată din Dan Dascălu, Partener D&B David şi Baias, coordonatorul departamentului de litigii fiscale şi Ana Maria Iordache, Avocat Senior.