Rezultatul operaţional a atins 2,437 miliarde lei (574,6 milioane euro), în scădere cu 14,6% faţă de anul trecut, într-un mediu economic care continuă să fie dificil. Rezultatul operaţional trimestrial se menţine solid (548,1 milioane lei în T4), chiar dacă înregistrează un nivel mai mic în comparaţie trimestrială (638,1 milioane lei în T3) în contextul încetinirii relansării economice şi a menţinerii condiţiilor de piaţă dificile – cerere eligibilă redusă pentru împrumuturi şi marje de dobândă sub presiune continuă.
Conform datelor BCR, cheltuielile operaţionale s-au menţinut relativ stabile în comparaţie anuală (+1,4%), ajungând la 1,695 miliarde lei (399,7 milioane euro). În trimestrul patru din 2011, cheltuielile operaţionale trimestriale au crescut cu 38,9 milioane lei (+9,9%) în comparaţie trimestrială, urmând unui nivel redus record obţinut în T3, fiind totuşi bine administrate în contextul economic actual.
În ceea ce priveşte venitul operaţional, acesta a scăzut cu 8,7% în comparaţie anuală, în principal din cauza scăderii continue a ratelor dobânzii şi cererii eligibile reduse pentru împrumuturi. În acelaşi timp, veniturile trimestriale nete din dobânzi şi din comisioane s-au menţinut în T4 la un nivel relativ constant faţă de trimestrul anterior, în timp ce rezultatul net din tranzacţionare a rămas foarte bun, deşi redus faţă de trimestrul anterior.
Raportul cost-venit a crescut la 41% la sfârşitul lunii decembrie 2011 (36,9% la sfârşitul anului 2010), pe seama generării mai restrânse de venituri.
De asemenea, profitul trimestrial a reintrat în teren pozitiv în T4, în principal datorită unei reduceri a cheltuielii cu provizioanele comparativ cu T3. În acest context, profitul înainte de impozitare pentru întreg anul 2011 a crescut la 119,6 milioane lei (28,2 milioane euro), iar profitul anual net atribuibil acţionarilor băncii mamă este de 68,4 milioane lei (16,1 milioane euro).
Conform BCR, costul net cu provizioanele de risc pentru împrumuturi a crescut moderat în comparaţie anuală. Scăderea provizioanelor în T4 faţă de T3 cu 17,7% (545,8 milioane lei în T4 faţă de 663,2 milioane lei în T3) reflectă abordarea prudentă faţă de contextul economic dificil la nivel naţional şi internaţional. Formarea creditelor neperformante a încetinit semnificativ în T4 – segmentul corporativ rămâne principalul generator de volume noi de credite neperformante. Volumul creditelor neperformante rămâne la un nivel administrabil, cu o rată de acoperire confortabilă de 119% (garanţii şi provizioane).
Portofoliul de împrumuturi al BCR continuă să crească datorită unei bune performanţe înregistrate în special pe segmentul creditelor corporative. Împrumuturile retail au crescut datorită volumelor sporite din T3 (+3,5% în comparaţie trimestrială). Cota de piaţă a BCR la credite s-a menţinut la 22% la sfârşitul lunii decembrie 2011, în timp ce cota de piaţă pe segmentul împrumuturilor imobiliare în euro a crescut la 29% (+0,7% puncte procentuale în comparaţie trimestrială).
De asemenea, depozitele de la clienţi au crescut cu aproximativ 4,9% în comparaţie anuală, proporţional cu piaţa.
Activele totale ale BCR au înregistrat o creştere moderată de 4,3 % (sau 3,133 miliarde lei) în 2011, ajungând până la 76,745 miliarde lei (17,751 miliarde euro) în contextul unei politici de creditare mai conservatoare. BCR şi-a consolidat poziţia de lider pe piaţă, înregistrând o cotă de peste 20%.
BCR precizează că banca dispune de o lichiditate puternică şi o bază de capital solidă, cu mult peste cerinţele minime.
‘2011 a fost un an dificil, in condiţiile încetinirii relansării economice în cea de a doua jumătate a anului, peste aşteptări. Aceasta a afectat afacerile şi veniturile clienţilor noştri şi, prin urmare, a avut un impact negativ asupra tranzacţiilor acestora cu BCR’, a declarat Dominic Bruynseels, CEO al BCR.
Acesta a precizat că BCR a înregistrat un rezultat operaţional solid, administrând riscurile în mod corespunzător, majorându-şi bilanţul şi consolidându-şi poziţia de lider pe piaţa din România.
‘Principalele noastre preocupări vor rămâne sa ne susţinem clienţii prin produse şi servicii de calitate, ca aceştia sa înceapă să îşi recâştige încrederea, să investească, să facă angajări şi să contribuim la accelerarea relansării economice a României. ERSTE Group susţine puternic şi constant BCR, aspect dovedit prin recenta creştere de capital, alături de achiziţia pachetelor de acţiuni de la SIF -uri şi acţionarii privaţi ai BCR’, a adăugat Bruynseels.
Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând societăţile de profil de pe piaţa leasingului, managementului activelor, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din Europa Centrală şi de Est. Mai mult de 50.000 de angajaţi deservesc peste 17 milioane de clienţi în cadrul a 3.200 de filiale din opt ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia şi Ucraina).
SURSA: Agerpres