Cei noua competitori din cursa pentru BCR au inceput sa devina tot mai agresivi in declaratiile privind viitorul pe care il pregatesc celei mai mari banci din sistem. Daca in cazul Dexia si Banco Comercial Portugues concurenta se va baza pe maximizarea pretului, in cazul celorlalti sapte pretendenti, accentul cade pe pastrarea profilului de banca universala si sprijinirea economiei romanesti prin politica dusa de fiecare investitor dupa incheierea operatiunii de preluare.
Potrivit conditiilor de vanzare, ofertantii clasati pe primele doua pozitii in procesul de preselectie vor depune oferte financiare imbunatatite atat pentru BCR, cat si pentru CEC, in scopul maximizarii veniturilor obtinute din cedarea actiunilor. In cazul BCR, investitorii vor prelua fie 50% plus o actiune, fie 61,88% din capital.
Directorul general al Dexia Bank, Axel Miller, a afirmat ca Romania este o piata strategica pentru Dexia, o oportunitate de extindere in Europa Centrala si de Est.
“Romania este o piata atractiva, cu perspective de dezvoltare. Sectorul bancar poate sa creasca de circa zece ori, in urmatorii 15 ani. Va fi nevoie de investitii imense la cele doua banci, de sute de milioane de euro, in sisteme, in oameni, in operatiuni. Dexia are posibilitatea financi0ara sa preia ambele banci, din fonduri proprii”, a spus directorul general.
Referitor la procedura de privatizare a BCR, directorul departamentului de dezvoltare al Dexia Bank, Stephane Vermeire, considera: “Cand pretul maxim este considerat cel mai important criteriu in evaluarea ofertelor pentru privatizare, procedura este corecta si transparenta. Nimeni nu va putea sa conteste, ulterior, rezultatul, dar este important ca si alti factori sa fie luati in considerare. Este necesar sa se analizeze si soliditatea bancilor competitoare, planul de afaceri propus, precum si angajamentele asumate in eventualitatea preluarii. Nu stiu proportia intre pret si alte criterii.”
Referitor la politica pe care o vor duce in eventualitatea in care vor prelua aceasta banca, Dexia este hotarata sa pastreze caracterul de banca universala al acesteia, sa extinda reteaua de sucursale si sa dezvolte sistemul informatic al bancii. Dexia este a doua banca din Belgia ca marime dupa Fortis, un alt competitor important in cursa pentru BCR.
Indiferent de castigator, BCR va ramane o banca universala, cu puternice componente de retail si corporate. Avantajele privatizarii vor consta in modernizarea bancii, imbunatatirea sistemului integrat si noi investitii. Analistii estimeaza ca statul roman ar putea obtine 1,5 miliarde de euro prin vanzarea pachetului majoritar la BCR, cea mai mare banca din Romania, cu active de circa sapte miliarde de euro.
Maraton pentru BCR
• Dexia – cu active de 483 miliarde de euro la sfarsitul primului semestru al acestui an, banca franco-belgiana va pastra caracterul de banca universala si va aduce o contributie importanta la finantarea municipalitatilor din Romania, indiferent de rezultatul privatizarilor de la BCR si CEC.
• Fortis – cea mai mare banca din Belgia, cu active de 570,6 miliarde de euro.
• Banco Comercial Portugues – doreste pastrarea specificului bancii romanesti si pastrarea numelui in cazul in care va prelua BCR. Totalul activelor bancii portugheze este de 71,7 miliarde de euro.
• Banca Intesa – va continua politica de sprijinire a economiei romanesti. Banca italiana detine active de 274,6 miliarde de euro.
• Deutsche Bank – banca germana este printre primele banci straine care si-au dorit preluarea BCR. Total active 840,1 miliarde de euro.
• Erste Bank – interesata de preluarea ambelor banci scoase la privatizare. Erste “priveste investitia intr-o tara ca un angajament pe termen lung”
• KBC – una din cele mai importante banci din Benelux, cu active de 282 miliarde de euro.
• BNP Paribas – prezenta deja pe piata romaneasca de retail, banca franceza are un total al activelor de 905,9 miliarde de euro.