BCR și-a revizuit în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023, de la 8,7% la 8,0%

bcr

SURSA FOTO: Dreamstime

„Ne revizuim în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023 la 8,0% în termeni anuali de la 8,7%, datorită anticipațiilor de ieftinire a materiilor prime agricole și a energiei”, au transmis, marți, specialiștii Băncii Comerciale Române (BCR).

BCR și-a revizuit în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023, de la 8,7% la 8,0%

„Ne revizuim în jos prognoza de inflație pentru finalul anului 2023 la 8,0% în termeni anuali de la 8,7%, datorită anticipațiilor de ieftinire a materiilor prime agricole și a energiei. Presiunile inflaționiste se vor tempera după primul trimestru din 2023 datorită unui efect statistic de bază favorabil din componenta prețurilor la energie. Ne așteptăm ca BNR să mențină rata dobânzii de politică monetară la 7,00% în 2023.

Riscurile legate de traiectoria viitoare a inflației rămân în sus deoarece presiunile inflaţioniste actuale se manifestă pe o gamă largă a coșului de consum, la anumite categorii fiind de așteptat să persiste o perioadă mai lungă.

Sistemul bancar a înregistrat un surplus de lichiditate faţă de BNR de 21,3 miliarde RON (stoc mediu zilnic) în luna ianuarie 2023, dublu față de luna precedentă când se înregistrase un surplus de 10,9 miliarde RON. Băncile au apelat la facilitatea de depozit a BNR în valoare de 21,3 miliarde RON (stoc mediu zilnic). BNR nu a cumpărat titluri de stat în lei nici în ianuarie 2023. Acest surplus de lichiditate este consecinţa plăţilor foarte mari efectuate de Ministerul Finanţelor în decembrie când deficitul bugetar a crescut cu 22,3 miliarde lei într-o singură lună.

Licitația de ieri a Ministerului Finanțelor pentru obligațiuni cu maturitatea 30 octombrie 2028 a avut o cerere de 1,015 miliarde lei, iar față de ținta de 500 de milioane lei au fost atrase 505,3 milioane lei, la un randament mediu/maxim de 7,53%/ 7,55%. Gradul de acoperire a necesarului brut de finanţare pentu 2023 a ajuns la 33%”, scrie într-un comunicat de presă emis de către BCR.

O slăbire graduală a economiei în 2023

Creșterea indicelui BET al Bursei de Valori București (BVB) cu 5% de la începutul acestui an a fost primită cu entuziasm de către investitori, dar nu trebuie să ne lăsăm amăgiți că aceasta ar însemna și o schimbare fundamentală pozitivă, ba chiar ar trebui să fim precauți în ceea ce privește modul în care va evolua economia în viitorul apropiat.

Spre deosebire de anul 2008, care a marcat cea mai severă criză financiară din ultimul secol, dinamica actuală a pieței este diferită. Dacă în 2008 a existat un blocaj al circulării banilor în piață, provocat de produsele structurate convertibile a creditelor (CDO-Convertible Debt Obligations), în 2023 piața dispune de suficiente fonduri, unele fiind injectate în piață atât de către guvern, cât și de către Comisia Europeană.

Alți doi factori importanți sunt apetitul investițional și gradul de risc asumat al investitorilor, care sunt mai mari decât în 2008, obișnuiți fiind și de volatilitatea piețelor aflată în creștere în anii anteriori, urmați de trecerea unui 2022 cel puțin problematic.

„Este de așteptat o slăbire graduală a economiei în 2023, dar, spre deosebire de 2008, dacă vom reuși să menținem un cadru stabil din punct de vedere fiscal și politic, așa cum cursul valutar ne-a obișnuit poate prea mult în ultimii 2 ani, atunci sunt șanse foarte mari ca de această dată să putem evita scăderi majore pe piața de capital și să atragem inclusiv atenția investitorilor străini.

Considerând ponderea sectoarelor din cadrul bursei românești observăm caracterul defensiv ce se apropie de modelul FTSE100 al bursei britanice care în aceste momente cochetează cu maxime istorice. Atractivitatea acestor coordonate ar duce, în consecință, la creșterea lichidității”, a explicat fondatorul Selective Capital.