Cornel Cojocaru, purtator de cuvint al Bancii Comerciale Romine, nu vrea sa lase nici o urma de idoiala ca mesajul sau a fost bine iteles, asa ca el repeta pentru a treia oara: „Decizia BCR de a-si vinde actiunile pe care le detinea la Banca Turco-Romina s-a luat din ratiuni interne, fara nici o legatura cu situatia BTR”.
Ar fi ceva cu totul normal ca o banca de talia BCR sa vinda o participatie relativ mica la o companie sau la o alta banca. „Explicatia este una simpla, nu cautati una complicata”, a itarit Cornel Cojocaru. Explicatia simpla ar fi urmatoarea conform purtatorului de cuvint: BCR are nevoie de bani pentru pentru dezvoltarea unor activitati conexe – precum asigurari, investment banking etc. – iar un cistig mai mult decit dublu fata de investitia initiala este foarte multumitor. in plus, i curind BCR urmeaza sa fie oferita spre vinzare, itr-un procent mai mare s-au mai mic, iar i acest caz, au lasat oficialitatile bancii sa se iteleaga, este bine ca investitorul sa stie exact ce cumpara.
Dar, aceste afirmatii sau altele de acest gen nu i-au linistit nici pe operatorii pietei de capital, nici pe ziaristi si nici pe bancheri. Sunt cazuri foarte rare acelea i care operatorii de pe piata nu afla din timp detaliile unor tranzactii, indiferent cit de bine ar fi pastrat secretul. Prospectele ofertelor publice care trec prin CNVM ajung pe la majoritatea brokerilor cu ceva timp iainte de a fi facute publice. Dar, i cazul BCR, la doua zile dupa tranzactia surpriza (survenita itr-o sedinta bursiera de numai o ora, i dupa-amiaza zilei de 3 octombrie), multi brokeri ica se chinuiau sa afle cine a fost misteriosul cumparator al pachetului de 4,995% vindut de BCR. Solicitat de revista Capital sa dezlege misterul, Nicolae Danila, presedintele BCR, a raspuns ca titlurile BTR au fost achizitionate de unul dintre actionarii bancii, isa nu a dezvaluit identitatea acestuia. Potrivit unor surse neoficiale, Banca Comerciala a transferat actiunile unei firme de constructii turce, Asmek Asfalt Sanayi A.S.
Este de iteles curiozitatea care a cuprins brokerii si analistii. Vinzarea de catre BCR a pachetului sau de actiuni a survenit itr-un moment i care o serie de zvonuri au tulburat piata. Cel mai vehiculat a fost acela ca proprietarul majoritar al BTR, Bayindir Holding, negociaza transferul actiunilor sale catre Turkiye Is Bankasi, unul dintre cele mai puternice grupuri financiare din Turcia. Bayindir Holding s-ar afla i mari dificultati financiare acasa, i Turcia, astfel ca numai nevoia urgenta de cash ar determina-o sa-si vinda una din cele mai de succes operatiuni din strainatate, Banca Turco Romina. Bayindir nu s-a grabit sa ofere prea multe declaratii asupra negocierilor, isa oficialii bancii din Rominia nu le-au dezmintit.
BTR este i expansiune pe piata bancara
Alte lucruri prilejuiesc nedumerire i piata, de asemenea. BTR a lansat i ultimul an un proces de extindere extrem de ambitios. Banca turceasca a deschis sucursala dupa sucursala, iar acest lucru iseamna investitii uriase. Evident, recuperarea lor va veni i timp. in piata de capital circula zvonuri cum ca banca ar avea probleme. Sunt zvonuri greu de confirmat. intr-adevar, BTR a avut, i primele sase luni ale acestui an, un profit de 47 miliarde lei, neobisnuit de mic fata de rezultatele raportate de banca i anii trecuti. O asemenea cifra nu indica neaparat ca BTR s-ar afla i vreun pericol. in fapt, alte cifre, precum valoarea capitalurilor proprii i raport cu activele bancii, pozitioneaza banca turceasca mult mai bine decit alte banci, mult mai bine chiar decit BCR.
Dar iesirea acesteia din BTR li se pare multora destul de precipitata. „BCR a luat o hotarire si era normal sa o duca la ideplinire cit mai repede”, explica Cojocaru. Modul i care a actionat BCR arata ca banca a dorit sa actioneze nu doar repede, ci si cit mai discret cu putinta. Tranzactia de 53 miliarde lei prin care au fost vindute cele aproape cinci procente a icheiat practic o saptamina de tranzactii pregatitoare. SVM-urile bancii au dus pretul cit mai sus pentru ca actul de vinzare – cumparare sa poata avea loc la un pret iainte stabilit itre cele doua parti, si anume 3.100 lei/actiune. Cu aceasta ocazie s-a putut observa cit de vulnerabile sunt actiunile BTR la speculatii (din cauza lichiditatii scazute).
Vinzarea, aranjata itr-o deplina discretie (ratiune pentru care Banca Comerciala nu a transferat itregul pachet de 5%, ci numai 4,995%) va ridica itrebarea daca BCR a vindut actiunile BTR la pretul pe care acestea le merita. Daca BTR n-are probleme, iar tranzactia cu Is Bankasi se va finaliza cu succes, este foarte posibil sa se demonstreze ca BCR a iesit dintr-o afacere extrem de buna.
BCR vinde turcilor actiunile sale la BTR
12 octombrie 2000, 12:00
Ultima modificare în 12 octombrie 2000, 15:00
Cornel Cojocaru, purtator de cuvint al Bancii Comerciale Romine, nu vrea sa lase nici o urma de idoiala ca mesajul sau a fost bine iteles, asa ca el repeta pentru a treia oara: "Decizia BCR de a-si vinde actiunile pe care le detinea la Banca Turco-Romina s-a luat din ratiuni interne, fara nici o legatura cu situatia BTR".Ar fi ceva cu totul normal ca o banca de talia BCR sa vinda o participatie relativ mica la o companie sau la o alta banca. "Explicatia este una simpla, nu cautati una complicata
Etichete: arhiva,
banca,
equilibrium rate of inflation
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Arhiva
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook