Mai exact, Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală susține că paturile sunt ocupate la maxim, atât la ATI, cât și în secție, de peste trei săptămâni. Totodată, aceasta a mai adăugat că ultimele două săptămâni au fost cele mai dificile pentru spital, de la începutul pandemiei de COVID.

O mare problemă o reprezintă paturile suplimentare, care, potrivit medicului, sunt ocupate deja până la ora 3.

„La «Marius Nasta» e această situație, adică paturi ocupate la maxim atât în Terapie Intensivă, cât și în secție, de mai bine de trei săptămâni.

Problema cea mai mare este în acest moment faptul că paturile suplimentare pe care le ocupăm în fiecare zi se ocupă mult mai repede, adică undeva în jurul orei 3-4 rămânem fără locuri pentru pacienții care vin de acasă, și managementul este extrem de dificil în condițiile acestea, ca să nu mai vorbesc că avem pacienți extrem de severi care au ventilație non-invazivă pe secție cu iminență de intubare și aici consultul este dublu, adică medicul de Terapie Intensivă practic asigură asistența și a pacienților severi din secție”, a spus Mahler, la B1TV.

În ceea ce privește activitatea din spitale, Beatrice Mahler susține sunt momente în care totul este bine, dar și momente când situația este dezastruoasă. Ea a mai adăugat că de două săptămâni, situația a devenit mai dificlă ca niciodată, iar boala și-a modificat modalitatea de evoluție.

„În spital, noi ne facem treaba și ne facem treaba de mai bine de un an de zile – sigur că da, cu momente în care lucrurile au stat mai bine sau mai puțin bine. Pot să spun că perioada pe care o traversăm de două săptămâni este cea mai dificilă de la începutul pandemiei.

E cea mai mare uzură și cea mai mare dificultate de management al acestor pacienți, cu atât mai mult cu cât boala își modifică puțin modalitatea de evoluție”, a adăugat medicul.

Două tipuri de pacienți în spitale

Beatrice Mahler a mai menționat că odată cu noile tulpini, există două tipuri de pacienți în spitale, cu două manifestări prioritate. Mai exact, unii pacienți vin în câteva zile de la debut cu forme extrem de grave, iar alții care apar dupa două săptămân de evoluție, atunci când se așteptau să fie deja vindecați.

Potrivit medicului, acela este momentul în care pacienții sunt intubați.

„Avem cam două tipuri de pacienți, sau două manifestări prioritare.

O parte din pacienți ajung în câteva zile de la debut să dezvolte forme severe de boală, iar o parte – în momentul în care se apropie de ziua a 13-a, a 14-a de evoluție, când toți ne-am aștepta ca lucrurile să evolueze spre vindecare, apare furtuna de citokine și apare insuficiența respiratorie, care necesită practic internare, în momentul în care ajung direct în Terapie Intensivă cu prognostic extrem de rezervat”, a mai declarat Mahler.