Managerul Institutului Marius Nasta atrage atenția asupra situației din spitalele publice din România în ceea ce privește alimentația bolnavilor. Beatrice Mahler consideră că suma alocată pentru fiecare bolnav, 11 lei pe zi, este insuficientă pentru a asigura un meniu sănătos celor internați.
Managerul Institutul de Pneumofiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, spune că din cei 11 lei, cât este norma de hrană în spitale, trebuie asigurate trei mese pe zi. „Pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu, repetitiv, sărac în vitamine”, susține medicul.
În spitalele publice meniul e sărac și repetitiv
Beatrice Mahler, spune, într-o postare pe pagina de Facebook a spitalului, că mâncarea din spital rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine.
„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuie asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, se arată în postare.
Sumele alocate bolnavilor au crescut nesemnificativ
Conform acesteia, în 2021, suma alocată pentru un bolnav a crescut cu un leu, de la 10 la 11 lei.
„E greu, nu mă plâng, dar nu pot să nu mă gândesc cu înfrigurare la GREUL care urmează. Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne. Cred că fiecare am constatat că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital, în scurt timp, furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente, vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor.
Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei când prețurile la materiale sanitate au crescut atât de mult încât furnizorii au refuzat livrarea și este o reacție normală, dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient, dacă azi când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit?”, mai spune managerul institutului.