Candidatura lui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare: BEC va analiza solicitarea PNL
Președintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a confirmat că Biroul Electoral Central (BEC) va analiza joi solicitarea formulată de Partidul Național Liberal (PNL) referitoare la candidatura actualului președinte Klaus Iohannis pentru alegerile parlamentare.
Această cerere urmărește clarificarea unei prevederi legale din legislația electorală și ridică întrebări despre posibila participare a președintelui Iohannis în viitoarele alegeri parlamentare.
„Astăzi a fost solicitat Biroului Electoral Central un punct de vedere cu privire la interpretarea unei anumite prevederi legale din legea alegerilor pentru Parlamentul României. (…) Biroul Electoral Central se va pronunța joi asupra lămuririlor solicitate de Partidul Național Liberal”, a declarat Toni Greblă, potrivit B1TV.
El a menționat că dezbaterea a fost amânată pentru ședința de joi, din cauza absenței reprezentantului PNL în cadrul ședinței de astăzi.
Neutralitatea AEP în procesul electoral
Toni Greblă a subliniat că Autoritatea Electorală Permanentă va rămâne imparțială în această chestiune, insistând că AEP și BEC se vor pronunța în baza legii și a Constituției, fără a se implica în disputele politice.
„Autoritatea Electorală Permanentă, în ceea ce mă privește, rămâne neutră față de competitorii politici și nu va intra într-o dispută politică în niciun fel”, a adăugat președintele AEP, subliniind că este important ca instituțiile să nu fie implicate în dezbateri politice.
Solicitarea depusă de PNL vine în contextul în care se discută despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis, aflat la finalul celui de-al doilea mandat, să candideze pentru un loc în Senatul României. Acest demers este analizat pentru a vedea dacă este permis de legislația în vigoare.
Eurodeputatul PNL, Daniel Buda, a declarat că experiența lui Iohannis ar putea fi benefică pentru relațiile internaționale ale României și pentru scena politică națională.
„De-a lungul vremii, și în foarte multe state, șefii sau foștii șefi de stat au locuri de drept în diverse foruri legislative, (…) deoarece experiența pe care o acumulează o astfel de persoană în timpul a două mandate, de data aceasta, este una care ar fi putut să fie extrem de folositoare pentru statul respectiv”, a spus Daniel Buda.
El a subliniat că interpretarea legii de către Biroul Electoral Central este necesară pentru a stabili pașii următori.
Decizia BEC din această săptămână va oferi o clarificare asupra interpretării legii electorale și va stabili dacă președintele Iohannis poate candida la viitoarele alegeri parlamentare. În funcție de răspunsul BEC, PNL va decide cum să procedeze în continuare.