UPDATE: BEC a respins toate contestaţiile şi sesizările privind alegerile parlamentare

Sâmbătă, în cadrul unei ședințe, Biroul Electoral Central a respins toate contestațiile și sesizările legate de alegerile parlamentare, potrivit unor surse oficiale. Instituția a primit cinci solicitări pentru anularea acestor alegeri.

Biroul Electoral Central a respins contestațiile și sesizările depuse în legătură cu alegerile parlamentare în ședința de sâmbătă. În cadrul ședinței din 4 decembrie, Biroul Electoral Central pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 2024 (BEC) a finalizat procesul-verbal referitor la cele șapte partide politice, organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțe politice și alianțe electorale care au îndeplinit pragul electoral la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților. Acestea sunt: Partidul Social Democrat, Alianța pentru Unirea Românilor, Partidul Național Liberal, Uniunea Salvați România, Partidul S.O.S. România, Partidul Oamenilor Tineri și Uniunea Democrată Maghiară din România.

George Simion, președintele AUR, a anunțat recent că Biroul Electoral Central a respins cererile de anulare a alegerilor parlamentare care au avut loc pe 1 decembrie.

BEC decide în privința anulării alegerilor parlamentare

Biroul Electoral Central (BEC) a fost convocat sâmbătă după-amiază pentru a analiza mai multe sesizări privind anularea alegerilor parlamentare din România. Solicitările provin în principal din partea unor formațiuni politice care nu au reușit să intre în parlament după votul din 1 decembrie.

Principalele formațiuni care au cerut anularea alegerilor sunt Partidul DREPT, Forța Dreptei, REPER și PNCR. Printre motivele invocate se numără presupuse vicieri ale procesului electoral prin proceduri ilegale, similare acuzațiilor aduse în cazul scrutinului prezidențial.

Un punct de interes îl constituie Partidul Oamenilor Tineri (POT), condus de Anamaria Gavrilă, fostă deputată AUR. POT a beneficiat de o campanie intensă pe TikTok, folosind strategii similare celor care l-au propulsat pe Călin Georgescu în turul doi al alegerilor prezidențiale. Cu această strategie, partidul a reușit să depășească pragul electoral, obținând cu peste un procent mai mult decât limita necesară pentru a intra în Parlament.

Contestatarii sugerează că această campanie ar putea fi un motiv pentru a revizui validitatea scrutinului.

Sesizările Forței Dreptei, REPER și PNCR sunt încă în analiză

BEC a respins deja solicitarea depusă de partidul DREPT, considerând că cererea a fost formulată tardiv. Reprezentanții instituției au precizat că petentul „este decăzut din dreptul de a formula această cerere”, respingând astfel validitatea contestației.

Sesizările depuse la BEC de Forța Dreptei, REPER și PNCR sunt încă în analiză, dar principiile invocate rămân similare: proceduri considerate ilegale și vicieri ale rezultatelor. Cu toate acestea, termenul limită pentru depunerea contestațiilor este 7 decembrie, ora 17:00, după care birourile electorale își vor încheia activitatea.

CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale

Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat, prin decizia fără precedent luată de Curtea Constituțională. Hotărârea a venit cu doar două zile înaintea turului doi al scrutinului, în care au intrat candidatul independent Călin Georgescu și candidata USR Elena Lasconi, și în condițiile în care diaspora vota deja.

Inițial, primul tur fusese validat de CCR după o săptămână, dar numai după ce Curtea a cerut renumărarea tuturor celor peste 9,4 milioane de voturi.

CCR a explicat că, după declasificarea documentelor prezentate în ședința CSAT, s-a constatat că procesul electoral „a fost viciat pe toată durata desfășurării lui și în toate etapele de multiple neregularități și încălcări ale legislației electorale care au distorsionat caracterul liber și corect al votului exprimat de cetățeni”.

De asemenea, neregulile au afectat „egalitatea de șanse a competitorilor electorali, caracterul transparent și echitabil al campaniei electorale” și au nesocotit reglementările privind finanțarea acesteia.