Alegeri prezidențiale 2024. BEC nu poate respecta termenul impus de CCR

Alegeri prezidențiale 2024. Joi seara, Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale a adoptat procedura privind renumărarea voturilor, conform deciziei dispuse de Curtea Constituțională. Deși termenul stabilit de CCR era vineri, 29 noiembrie, ora 14:00, procesul de renumărare urmează să fie finalizat abia duminică seara, la ora 22:00.

În ședința din 28 noiembrie 2024, Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerea Președintelui României din 2024 a adoptat o decizie privind modul de soluționare a solicitării adresate de Curtea Constituțională a României, prin adresa nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024. Solicitarea a fost înregistrată la BEC sub numărul 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024.

Conform adresei menționate, Curtea Constituțională a României (CCR) a dispus ca toate buletinele de vot valabil exprimate și cele nule din cadrul alegerilor pentru funcția de Președinte al României din 24 noiembrie 2024 să fie reverificate și renumărate. Rezultatele acestui proces de reverificare și renumărare vor fi ulterior înaintate Curții.

Hotărârea BEC

Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) a hotărât ca birourile electorale județene, Biroul Electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București să preia, pe baza unui proces-verbal, buletinele de vot care includ voturile valabil exprimate și cele nule din alegerile pentru funcția de Președinte al României, desfășurate pe 24 noiembrie 2024. Aceste buletine vor fi preluate fie de la tribunalul competent, fie de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, în funcție de caz.

De asemenea, birourile electorale județene, Biroul Electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București vor desigila sacii care conțin materialele electorale menționate.

Operațiunea de desigilare va fi consemnată într-un proces-verbal, iar aceste birouri vor asigura verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot, incluzând voturile valabil exprimate și cele nule, din cadrul secțiilor de votare aflate în aria lor de competență. Această activitate va include atât voturile exprimate prin prezența fizică a alegătorilor la secția de votare, cât și voturile prin corespondență, acolo unde este cazul. Rezultatele acestor operațiuni vor fi comunicate Biroului Electoral Central.

Materialele electorale vor fi transportate și depozitate sub supravegherea MAI

Materialele electorale aferente secțiilor de votare din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub supravegherea și paza personalului din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).

În ceea ce privește materialele electorale ale secțiilor de votare din străinătate, acestea sunt preluate, transportate și aduse de urgență în țară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate. Operațiunile se desfășoară sub paza combinată a personalului Ministerului Afacerilor Interne și a Ministerului Afacerilor Externe.

Pentru fiecare secție de votare, rezultatele activităților desfășurate sunt consemnate într-un proces-verbal individual. La nivelul fiecărui județ, al fiecărui sector din municipiul București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator care să reflecte rezultatele agregate.

Versiunile scanate ale proceselor-verbale respective vor fi transmise Biroului Electoral Central, precum și statisticienilor din cadrul acestuia, prin e-mail, până la data de 1 decembrie 2024, ora 22:00. Versiunile originale ale proceselor-verbale vor fi comunicate Biroului Electoral Central cel târziu până la data de 3 decembrie 2024, ora 16:00.